Foto: Jacob J. Buchard

Vår anmelder: Dette er de beste restaurantene i Kristiansand

Vår restaurantanmelder har testet flere av restaurantene i Kristiansand det siste året. Tre har fått toppkarakteren seks. Men flere kan skryte av solide femmere. Her har du oversikten.

Du kan dele dine beste restaurantopplevelser nederst i saken.

1. Et av de beste måltidene vi har spist i Kristiansand

Foto: Jacob J. Buchard

Hos Moi er i stadig utvikling. Klassiske retter, klassiske kombinasjoner. Lokale råvarer i sesong. En unik vinkunnskap. Følelsen av at kjøkkenet stadig strammer til rettene. Lite er overlatt til tilfeldighetene, samtidig er det en lekenhet over både service og mat som vi beundrer.

Har du planlagt en helgetur til Oslo eller Stavanger for å spise, så dropp det. Invester dem i 3-4 timer med restaurant-lykke hjemme Hos Moi.

Les hele anmeldelsen her.

2. Kongelig matopplevelse på Boen gård

Foto: Jacob J. Buchard

Hvite duker, originale glass i vinduene og servitører i nystrøket uniform med hvite hansker. Boen Gård tar deg direkte inn i en restaurant-virkelighet som baserer seg på det kortreiste, det klassiske, men med en god dæsj innovasjon.

Boen Gårds omtale i Guide Michelin er definitivt både viktig. Og riktig. Har du ikke besøkt herregården på Tveit før så er det på tide.

Les hele anmeldelsen her.

3. Fantastisk mat på Bønder i byen

Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Bønder i Byen lar det enkle møte det eksklusive på en perfekt måte.

Menyen er kompakt, men sammensatt på en slik måte at man ikke føler man mangler noe. Kjøtt, fisk og vegetariske alternativ. Her har man kuttet alternativene ned slik at man kan fokusere på kvaliteten i råvarene. Det er tydelig.

Les hele anmeldelsen her.

4. Autentisk på Bellini

Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Stikk innom Bellini for en skikkelig digg pizza, en boks San Marzano-tomater og et halvkilo Taleggio-ost i løsvekt. Eller en smårett og et glass vin.

For i grenselandet mellom kitch og autentisk er det definitivt autentisk som regjerer. I alle fall når det kommer til maten.

Les hele anmeldelsen her.

5. Bar Sushi er en spennende nykommer

Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

At Bar`Sushi er en del av en dansk «sushi-kjede» er vanskelig å forstå. Spesielt når man sitter lunt og godt innendørs i et lokale hvor kombinasjonen 70-talls retromøbler og eksklusiv vinliste tar mye av oppmerksomheten.

Skal du sjekke ut noe helt nytt, og ganske annerledes, så bestiller du bord her tross noen små matmessige arbeidsuhell.

Les hele anmeldelsen her.

6. Smakfull kvalitet på HT Sushi

Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

De enkle smakene er de vanskeligste i sushiens verden, sies det. Fisken, skalldyrene og bløtdyrene må være ferske. Det var de definitivt på HT Sushi.

Hvor store forventninger har man når man bestiller take-away-mat?

Vel, man tenker nok at man skal bli mett. Det ble vi definitivt. Ferske råvarer er vel ikke det man assosierer med mat servert i boks. Men her gjør HT Sushi rent bord. Fisken. Risen. Tilberedningen. Man kunne helt sikkert betalt mye mer for den kvaliteten de leverer på en restaurant. Det er også gledelig at maten blir levert til avtalt tid.

Les hele anmeldelsen her.

7. Garantert god og mett på Jonas B

Foto: Jacob J. Buchard

Veggene innendørs er dekket av jazz-memorabilia, gitarer, og bilder av gamle sangstjerner. Komfortable stoler, en uformell setting og duften av nystekt pizza gjør at man senker skuldrene.

Jonas B. leverer både på kvalitet og mengde. Her blir du garantert god og mett, og man kan være sikker på at liten og stor skal bli fornøyd. Pizza kan være så mangt, men her er de stilsikre, og gjennomfører sin måte å lage pizza på til fingerspissene.

Les hele anmeldelsen her.

8. Unik opplevelsen på Smag & Behag

Foto: Kjetil Reite / Fædrelandsvennen

Hans Petter Klemmetsen og teamet hans bak Smag & Behag har erstattet ribbevegger og kanonball i gymsalen til gamle Kongens gate skole med stilfull norsk design, og en avslappet, kontinental stemning.

Enkle råvarer kombinert med komplekse smaker gir rettene dybde og liv. Dette er en totalopplevelse kristiansanderne skal ta godt vare på og benytte seg godt av i årene som kommer.

Les hele anmeldelsen her.

9. Nordisk inspirasjon på Restaurant Grenseløs

Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

En gang var det Hotell Caledonien som sto i front for matinnovasjon, klassisk kokekunst og uteliv i byen. Etter oppussingen har Grenseløs tatt over stafettpinnen fra tidligere generasjoner.

Klassiske franske smaker, nordisk inspirasjon og teknikk ligger til bunn for samtlige serveringer.

Her kan du sette deg ned i komfortable stoler og spise rimelig priset gourmetmat med god, lokal forankring. Grenseløs prøver å ta Caledonien tilbake til røttene, og lykkes veldig godt.

Les hele anmeldelsen her.

10. Sjarmerende på Tilstede Mat & Mer

Den er litt skjult, selv om restauranten ligger midt i Markens. I andre etasje i «Det Hvide Hus» ligger Tilstede Mat & Mer.

Her finner du ingen indrefilet av okse på menyen, men til gjengjeld er sjøen og kjøkkenhagen en helt sentral del av konseptet. Gjennomsyret helt ut til fingerspissene.

Det er lite som føles «påtatt» når grønnsakene er i fokus. Og det er få som kan konkurrere med kvaliteten på råvarene du blir servert, oppimot prisen det koster å spise treretteren. Det er lett å la seg imponere av hvordan man kan drive et spisested basert nesten utelukkende på norske grønnsaker.

Les hele anmeldelsen her.

11. En reise gjennom smak og farger hos Mother India

Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

Smaksmessig har vi fått akkurat det vi ønsket oss, en liten reise gjennom forskjellige retter og tilberedninger i det indiske kjøkkenet.

Kvaliteten på kjøtt og saus er jevnt over god. Bedre naan skal du lete lenge etter. Og risen er rykende varm og luftig.

Les hele anmeldelsen her.

Andreas Nielsen

Utdannet kokk. Jobber til daglig som yrkesfaglærer for restaurant- og matfag. Han er tidligere styreleder for Start og har utmerkelser fra kokkekonkurranser.

Bli bedre kjent med ham i dette intervjuet.