De siste årene har den historiske veien over Filefjell blitt opprustet kraftig.

Sherpaer fra Nepal har murt opp nye murer, broer har blitt reist etter gamle tegninger, en hel del vegetasjon er ryddet, og det er skiltet og pyntet langs traseen, skriverBergens Tidende.

Helt siden 2009 har det massive opprustningsprosjektet holdt på, og arbeiderne har vært i sving siden 2012. Fredag og lørdag blir det offisiell åpning av Kongevegen, som strekker seg over kommunene Lærdal og Vang.

For prosjektleder Jan Adriansen, blir dette både en deilig og trist dag.

— Jeg begynte å tenke på hva vi kunne gjøre med denne veien allerede i 2002. Nå er jeg på vei ut av prosjektet, og det føles veldig rart. Jeg tror imidlertid det er noen der hjemme som setter pris på at jeg ikke lenger skal jobbe med dette fra morgen til kveld, sier han til BT.

Denne gjengen reiser på en uvanlig måte:

TYSKE STILLINGER: Her er den gamle bilveien sett fra Galdane. I forgrunnen ser man rester etter tyske stillinger fra andre verdenskrig. Foto: Håvard Bjelland

— Forsømmes etter at snoren er klippetFor Adriansen er det viktigste arbeidet fremover å sikre at ikke veien forsømmes når åpningsseremonien er over.

— Jeg håper det ikke går med Kongevegen som med mange andre kulturminner i Norge – når snoren er klippet forlater folk stedet, og ti år senere ser det like ille ut igjen. Det er nå det virkelige arbeidet starter.

Sjekk denne:

Se den spektakulære brøytevideoen:

Det ser imidlertid lovende ut for veiens fremtid.

— Det har vært en enorm interesse for prosjektet. Utallige mennesker har bidratt på dugnad, og det er flott at mange av disse kommer på åpningsseremonien. Gallionsfigurer som klipper snorer er fint, men det er menneskene bak som har betydd mest, sier Adriansen.

Norge topper en litt uvanlig liste:

PÅ VEI UT: Jan Adriansen (i midten) er nå på vei ut av prosjektet han startet å gruble over for 14 år siden. - Det føles veldig rart sier han. Her er han ved Lærdalsdelen av Kongevegen, sammen med sine to døtre. Foto: Håvard Bjelland

224 år gammelKongevegen er historisk sett en av hovedrutene mellom øst og vest, og har vært i bruk i århundrer. I 1793 sto den ferdig som første kjørbare vei mellom landsdelene.

I 2014 ble kulturminnetkåret til Norges vakreste vei, 222 år etter den opprinnelige åpningen.

GALDANE: Arbeidere på Kongevegen under opprustningen. Her ved Galdane. Foto: Håvard Bjelland

Når Kongevegen skal åpnes på nytt i 2016, setter arrangørene av to hele dager til kulturelle innslag for å hedre historien, og innsatsen til dem som har vært med på opprustningsarbeidet.— Vi slår på stortrommen. Det fortjener vi, sier Adriansen.

Åpningen varer fra fredag 26. til lørdag 27. august, og dras i gang med gatefest i Gamle Lærdalsøyri.

Skal du på Norgesferie snart? Her får du reisetips:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen