Høstferien er like rundt hjørnet. Sosial distansering og reiserestriksjoner til tross: Det er fullt mulig å få en fullverdig ferie. Igjen er Norge utgangspunktet for høstens anbefalinger.

Også denne gangen har vårt bereiste panel flere perler på lur.

Gourmettur til Svalbard med russisk vri

Selv om Longyearbyen bare har 2379 innbyggere, skjuler den lille perlen flere fantastiske turistopplevelser. Foto: Kertu / NTB scanpix

Med flere restauranter pr. innbygger enn noen andre steder i Norge, er Longyearbyen et perfekt reisemål for dem som er glad i god mat og drikke. Det er heller ingen ulempe at Huset Restaurant har en av Nordens største vinkjellere, eller at Svalbard Bryggeri tilbyr omvisning og smaking av sine åtte øltyper.

For dem med en senere høstferie, er matfestivalen Smak Svalbard fra 8.–11. oktober midt i blinken. Men husk å sette av tid til en liten tur utenfor Longyearbyen også. Der kryr det av utendørsaktiviteter.

Svalbard byr på flere safariopplevelser for å se dyr som polarrev, reinsdyr og isbjørn. Foto: Menno Schaefer / Shutterstock / NTB scanpix

Gunnar Garfors anbefaler å besøke Pyramiden, som er en spøkelsesby med bare 15–30 innbyggere – forlatt av russerne i 1998. Her kan du få en Tsjernobyl-opplevelse uten den brysomme radioaktiviteten.

Vurder også gruvesamfunnet Barentsburg, som er i full drift med sine 450 innbyggere.

Anbefalt av Gunnar Garfors

Uforglemmelig «fyrferie»

Tranøy fyr ble bygget i 1864 og er i dag automatisert. Restauranten tilbyr hjemmelaget mat av lokale råvarer. Anlegget har 40 sengeplasser fordelt på 16 rom av ulik størrelse. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Badesesongen er kanskje over for denne gangen, men det betyr ikke at du må vente et år på din neste ferie ved havet. Høsten er faktisk en av de mest minneverdige årstidene for å oppleve norsk kystnatur på sitt villeste og vakreste. Og når gradestokken faller, når regnet pisker og vinden uler, finnes det ingen bedre steder å beundre naturkreftene enn på innsiden av en historisk fyrstasjon.

Det er i dag cirka 120 fyrstasjoner langs norskekysten som mottar besøkende. Mer enn halvparten av dem tilrettelegger for overnattinger. Noen byr på cirka den samme komforten og tilgangen som da de ble bygget på 1800 og tidlig 1900-tallet, mens andre har gjenoppstått som fullverdige hotellopplevelser.

Mange verter formidler også fyrets og områdets historie for sine gjester, enten via guidede omvisninger eller egne museum.

Uansett hvilket fyr du besøker langs den værbitte kysten vår, kan du være trygg på at både utsikten og beliggenheten vil være uforglemmelig. Bare husk: Book så tidlig som mulig, og glem ikke å krysse fingrene for dårlig vær!

Anbefalt av Axel Munthe-Kaas Hærland

Kortreist kunst og kultur

Museet har fått kallenavnet «The Twist» og ble anbefalt som reisemål av New York Times i januar i år. Foto: Fredrik Hagen

Om du bor i nærheten av Oslo, er Hadeland- og Ringeriksregionen full av spennende museer og gallerier. Kistefos Museet og Hadeland Glassverk er noe alle bør besøke.

Som en bonus, får du høstfargene ved Randsfjorden, Tyrifjorden og åsene rundt med på kjøpet.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen

Moskussafari på Dovrefjell

Moskusen hører ikke naturlig til i Norge. Den ble først satt ut i Dovre i 1932, men stammen døde ut under andre verdenskrig. Fra 1947 og utover er flere dyr satt ut og regnes nå for vel etablerte. Foto: Stein J. Bjørge

Vibeke Monteros beste tips denne høsten, er knyttet til dyreopplevelser. Det er få reiser hun setter så stor pris på, som når hun kan se dyr på nært hold i sitt naturlige habitat.

Nå som safari i Afrika er uaktuelt, kan man heller oppleve moskusen på Dovrefjell. Dette majestetiske urdyret levde side om side med mammuten. Ta med deg hele familien og få deg en fantastisk opplevelse.

Anbefalt av Vibeke Montero

Fra kyst til vidde

Veien til Nordkapp byr på spektakulær utsikt over viddene. Hva skal man med prærien i USA når man har dette i Norge? Foto: vvvita / NTB scanpix

Nord-Norge er ekstremt vakkert om høsten. Kombinasjonen av fersk hvit snø på toppene, høstfarger og frost på bladene er supert for uteaktiviteter.

Hva med å leie en bil i Finnmark og kjøre fra kyst til vidde? Kontrastene mellom forblåste Berlevåg og den enorme vidda vil fascinere de fleste.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen

Norsk natur på hesteryggen

Et googlesøk på «rideferier» gir mange treff over hele landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det er ekstra vakkert å oppleve norsk natur fra hesteryggen. I tillegg er det familievennlig. Montero har selv vært på rideferie i Spania, Portugal, Australia og Irland. Hun har elsket hver eneste tur.

Få ting slår en bred fjordingrygg eller en lun dølehest i norsk natur.

Anbefalt av Vibeke Montero

Ta bussen

Et fint fossefall i nærheten av Stalheim i Voss kommune. Om du ikke har bil, er buss et godt alternativ for å se Norge. Foto: Reuber Duarte / NTB scanpix

Flere bussturoperatører arrangerer pakketurer utover høsten. Her kan du finne rimelige reiser til mange spennende steder. Blant annet: Oktoberfest på høyfjellshotell, naturopplevelser til Vestlandet og kulturopplevelser i innlandet av ymse slag.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen

Hyttetur på fjell og vidde

Vasstindbu ligger på fjellryggen mellom Horndalen og Kjøvdalen. Dra dit for å oppleve en fantastisk utsikt, men husk at alle besøk til DNT-hyttene må bookes på forhånd under pandemien. Foto: Fjellfjord / NTB scanpix

Både DNT og Statnett har hytter som Garfors mener brukes for lite. Høstfargene på fjellet er utrolige. Her er det egentlig bare å velge og vrake blant 550 hytter fra DNT, 180 hytter fra Statskog og over 20.000 kilometer med oppmerkede stier.

Lokale jakt- og fiskelag, campingplasser og portalen inatur med 1100 hytter, airbnb, finn.no og rubrikkannonser i lokalavisene, er også verdt å sjekke ut.

Anbefalt av Gunnar Garfors

Fjellet og skjærgården

Blindleia i Lillesand, eller «sjøens E18» som den kalles på folkemunne. Foto: Trond J. Strøm

Fjellet er på sitt vakreste på høsten, mener Linn Krogh Hansen. Fra Oslo er det kun en og en halv times kjøretur til nærmeste høyfjellsområde, som: Blefjell, Vikerfjell, Norefjell og Jonsknuten bak Kongsberg. Sistnevnte er fin om du har en hel dag til disposisjon.

Krogh Hansen anbefaler også skjærgården. Stadig flere steder tilbyr høståpne hytter, kystledhytter, campingplasser og hotellovernattinger nesten nede i fjæresteinene. Hankø og Jomfruland har en egen stemning på høsten når sommerturistene er reist hjem. Roen har senket seg, luften er friskere, høstfargene er kommet på bladene, og vannet er varmt nok til en dukkert for de friskeste.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen

Miniferie på Vestlandet

Rallarvegen fikk navnet sitt fra anleggsarbeiderne som bygde jernbanen. Myrdalssvingene har fått navnet fra Myrdalsfossen, like over. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Om du har inntil en halv uke fri, anbefaler Krogh Hansen en miniferie på Vestlandet. Sjekk ut Flåm, Flåmsbanen, Rallarvegen og Ullensvang. Disse opplevelsene er like flotte på høsten som på våren og sommeren.

Egen bil gjør turen mer fleksibel, men den kan fint gjennomføres med buss om du planlegger i forkant.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen