1. februar settes matprisene opp. Professor Øystein Foros ved Norges handelshøyskole (NHH) sier til VG at det derfor er lurt å ta affære nå.

Han mener at alle varer som tåler å ligge en stund, kan du spare mye penger på å kjøpe før 1. februar.

– Du bør komme deg i butikken og handle det du trenger til påsken, sier han til avisa.

Vil du hamstre? Si din mening nederst i saken.

To ganger i året – 1. februar og 1. juli – justeres prisene fra leverandørene til dagligvarekjedene. Det kalles også «prisvinduer». Det gjør at prisene i butikkhyllene økes rundt disse datoene.

Det er nå også varslet nye kraftige prishopp fra 1. februar.

– Økte strømutgifter i høst alene utgjør dobbelt så mye som overskuddet var i fjor, sa kommunikasjonssjef Kjell Rakkenes nylig til NRK som svar på hvorfor prisene økes igjen.

– Man kan derfor spare et betydelig ved å gjøre en storhandel nå. Særlig viktig vil det være å gjøre innkjøp som gjør at man unngår å gå i butikken de første ukene av februar., sier Foros til VG.

Han legger til at man nok ikke bør vente helt til 1. februar heller før man gjør storinnkjøpene.

– Du må komme deg i butikken før om en uke. Tidligere år har vi sett at prisoppgangen begynner et par dager før 1. februar, sier han.

Maten i Norge er nå rekorddyr. I desember var prisene for mat 11,5 prosent høyere enn samme måned i 2021, Det er det største prishoppet på 35 år, skriver VG.