– Å Energi har et solid fundament, både operasjonelt og finansielt, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi.

Onsdag morgen la de frem kvartalsrapporten for fjorårets siste kvartal, som naturlig nok også viser årsresultatet for det fusjonerte kraftselskapet.

I årets siste kvartal omsatte kraftgiganten for 15,8 milliarder, en solid økning fra ni milliarder på samme tid i fjor. Økningen er godt hjulpet av de skyhøye strømprisene.

Totalt i 2022 hadde Å Energi inntekter på 35,7 milliarder kroner. Samtidig ble det levert et solid pluss i regnskapet.

Årsregnskapet viser et resultat før skatt på 6,3 milliarder i pluss. Det er halvannen milliard mer enn i 2021.

Etter skatt hadde selskapet et resultat på 4,7 milliarder kroner, mot 1,9 milliarder året før.

Å Energi fokuserer på det underliggende resultatet, som justerer bort blant annet fremtidig kraftproduksjon gjennom finansielle sikringskontrakter. Dette gjør at resultatet svinger voldsomt.

Det underliggende resultatet for fjoråret før skatt endte på 6,0 milliarder kroner, altså betydelig høyere enn resultatet som preges av fremtidskontraktene.

LOS-smell etter fastpriskontrakter

Å Energi-selskapet som selger strøm til privatpersoner, LOS, hadde et underskudd på 36 millioner i fjerde kvartal.

Underskuddet skyldes selskapets kritiserte fastpriskontrakter som LOS til slutt endte med å la kundene tre ut av, samtidig som de måtte kjøpe inn strøm til en høy pris.

Syvertsen innrømmer at man «bommet» med fastpriskontraktene som ble tilbudt i vinter.

– Vi tok et vesentlig tap på de kontraktene som vi gjorde opp for på vegne av kundene, noe vi mener var rett å gjøre, sier Syvertsen.

Gjennom fusjonen med Glitre etableres det et nytt sluttbrukerselskap, som skal styres fra Drammen.

Om man beholder LOS-navnet er fremdeles ikke klart, men Å Energi-sjefen sier de snart vil gå ut med som blir profilen for selskapet.

Skatteskjerpelse

De peker på økte skattekostnader i fjoråret som skaper usikkerhet i fremtiden.

I børsmeldingen går det frem at selskapet «gir hele 76 prosent av konsernets resultat før skatt går tilbake til samfunnet i form av overskuddsskatt, grunnrenteskatt og høyprisbidrag.»

– Skatteskjerpelsene har skapt usikkerhet knyttet til investeringsbeslutninger, og flere prosjekter i vår portefølje blir ulønnsomme som følge av det nye skattesystemet, sier Syvertsen.

Skatteskjerpelsen blir også tydelig i oversikten over virksomhetsområdene, og deres respektive inntekter i fjerde kvartal:

  • Vannkraft: −104 millioner kroner (978 millioner i 2021)

  • Nett: 420 millioner kroner (-55 millioner i 2021)

  • LOS: −36 millioner kroner (6 millioner i 2021)

  • Entelios Norden: 154 millioner kroner (16 millioner i 2021)

Syvertsen sier tapene innen vannkraft skyldes at skatteskjerpelsene har tilbakevirkende kraft for hele året, og at dette bokføres i fjerde kvartal.