- Nei. Jeg kan personlig garantere at det ikke er slik.

Det vennlige ansiktet til Huaweis visedirektør for kommunikasjon, Roland Sladek, viser en lett oppgitt mine. Men stemmen er rolig når han fortsetter å gi det samme tydelige svar på spørsmålet en liten gruppe nordiske journalister den siste halvtimen har stilt på ulike måter:

Er Huaweis utbygging av mobilnett i vestlige land egentlig et gigantisk, fordekt spionasjeprosjekt på oppdrag av makthaverne i Beijing?

Julete harmoni

Firmanavnet Huawei kan oversettes med Kinas fremgang . Og den som nå i desember besøker det sterkt julepyntede hovedkvarteret i Shenzhen i Guangdong-provinsen, opplever å møte et selskap som strutter av selvtillit.

Gjester fra vestlige land blir oppvartet med utsøkt mat og invitert til teseremoni av elegante, silkekledde vertinner. Et lite orkester misbruker sitt talent og sine finstemte, tradisjonelle instrumenter til å fremføre «Jingle Bells» og «Edelweiss» til ære for utlendingene.

I sterk kontrast til denne tilsynelatende harmonien har særlig USA, men også blant andre Canada og Australia, tatt påstander om spionasje så vidt alvorlig at Huawei i enkelte land er avskåret fra den type infrastrukturutbygging som selskapet har fått utføre for eksempel i de nordiske landene.

I Norge har Huawei bygget ut 4G-nettet for både Telenor og NetCom, i Sverige har de oppdrag fra Telia Sonera. Og selskapet vant i september oppdraget med å levere og drive mobilnettet til danske TDC.

Ydmykhet

Dette siste oppdraget, til verdi av 4 milliarder danske kroner over seks år, er en viktig seier over Ericsson, verdensledende leverandør av mobilsystemer.

- Vi har svært mye å lære av Ericsson, et selskap med over 100 års erfaring, sier visedirektøren for trådløs teknologi i Huawei, Bob Cai.

Huaweis mål er ikke bare innen basestasjoner og nettverk, men også lesebrett og mobiltelefoner. Flaggskipmobilen P6 viser at planen på sikt er å utfordre selveste Apples Iphone.

Fornøyde medarbeidere

Ansatte forteller om høyere lønn enn hos andre arbeidsgivere. Og stoltheten over å være medeier i eget selskap er stor, ikke minst på gulvet. Det får Aftenposten blant annet bekreftet av unge menn og kvinner som står ved samlebåndet og lager mønsterkort (PCB) til bruk i basestasjoner i en nokså hemmelig produksjonshall i Dongguang, nord for Shenzhen, der ingen får fotografere eller filme.

- Jeg valgte å satse på Huawei etter å ha tatt min utdannelse og arbeidet noen år i utlandet. Ikke minst fordi selskapet er svært dynamisk og gir oss gode muligheter for utvikling, sier Zhang Shuang.

Den blide 25-åringen er en av få ansatte jeg møter som ikke presenterer seg med et engelsk fornavn.

74.600 av Huaweis 150.000 ansatte i 140 land eier aksjer i selskapet. Sjefen og grunnleggeren Ren Zhengfei holder selv en post på 1,4 prosent. Ansatte som er kinesiske borgere og som har arbeidet i selskapet i minst to år, får muligheter til å sikre seg sin bit av kaken (se faktaramme).

Spionsjef

Beskyldningene om tilrettelegging for spionasje har kostet og vil kanskje fortsette å koste selskapet kontrakter.

Blant dem som hevder å ha sett sikre bevis for at det kinesiske selskapet har delt intime og omfattende kunnskaper om utenlandske telekommunikasjoner, er en tidligere sjef for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA og USAs nasjonale sikkerhetsbyrå, NSA, general Michael Hayden.

I et intervju med Australian Financial Review hevdet Hayden i sommer at han feller sin dom basert på erfaringer.

Haydens tidligere arbeidsgiver NSA er av avhopperen Edward Snowden avslørt som en spionasjeaktør ikke ulik den Hayden nå anklager kineserne for å legge opp til med Huawei.

Mange vil på den annen side mene at det ikke akkurat styrker troverdigheten til den gamle spionsjefens påstander at han nå er tilknyttet ledelsen i Motorola Solutions, en konkurrent av Huawei på enkelte områder. Like fullt, Haydens utsagn bidro nok sterkt til at Huawei i oktober fant det nødvendig å offentliggjøre en klar avvisning av beskyldningene, ført i pennen av sitt styres viseformann, direktør Ken Hu. Han avviser at selskapet er blitt bedt om å endre programvare eller utstyr — eller at de er blitt spurt om å avgi data om borgere eller organisasjoner til noen regjering eller dens organer.

- Grunnløst

I Shenzen var det denne uken tyske Roland Sladeks oppgave å overbevise om det samme da norske og danske journalister skulle målbære mistenksomheten mot selskapet.

- Hør her, sier Sladek: - Huawei samarbeider med 45 av verdens 50 største telekomoperatører. Tror dere virkelig ingen av dem ville ha oppdaget det dersom vi brukte oppdrag de betaler oss for, til å legge til rette for spionasje?

Er Huaweis kjempesatsing i vest egentlig et gigantisk, fordekt spionasjeprosjekt? Langtfra, forsikrer telekomgiganten.