— Denne uken rykket du inn helsides annonser i flere aviser og fortalte at du vil stemme Frp. Hvorfor en såpass uvanlig flagging av partivalg?

— Mange vil vite hva jeg stemmer. Da jeg fortalte en av dem som spurte at jeg vil stemme Frp, svarte vedkommende: At du tør! Da tenkte jeg at jeg fikk ta utfordringen og bekjentgjøre det skikkelig.

- Hvor mye penger brukte du på annonsene?

— Teksten skrev jeg selv tidlig en morgen. Innrykk kostet 500.000 kroner: VG er jo dyrt, og Aftenposten enda dyrere. Men det er omtrent det jeg betaler i skatt hver dag.

- Andre rikinger gir penger direkte til partiene, du vil heller ha ut ditt eget budskap?

— Jeg har vel gitt 10.000 kroner til Bærum Høyre et par ganger, aldri til Frp. Det er ganske interessant at det nå blir fremstilt som om jeg har kommet med en flammende oppfordring om å stemme Frp. Men jeg har bare forklart hvorfor jeg selv gjør det. I syv punkter.

- Men det mangler vel ett punkt? I en motannonse torsdag påpekte fagorganiserte at du vil spare 100 millioner hvis Frp fjerner formuesskatten. Da er annonsekronene raskt tjent inn?

— Vel. Næringsvirksomheten i Innlands-Norge vil selvfølgelig få bedre forhold hvis formuesskatten blir borte. Når det gjelder meg personlig, skal jeg ikke legge skjul på at min bedrift med 5000–6000 ansatte ville spare endel penger som kan brukes til å bygge videre.

- Du sier du bare ville forklare egen stemme. Men du vil vel at andre skal stemme det samme?

— Nja … Jeg mener jo at alle velgere må få gjøre akkurat som de vil. Hvis noen synes jeg har et dumt standpunkt, må de få tenke det.

- Det synes åpenbart mange. Du har virkelig fått så den røde lua passer?

— Det har i hvert fall forbauset meg at Kjetil Try, en nær venn av statsministeren, går til personangrep og kaller meg egoist. Hvis alle som stemmer Frp skal skjelles ut av statsministerens nærmeste krets, er det mildt sagt spesielt.

- Har du fått med deg flommen av reaksjoner på sosiale medier?

— Ikke så veldig mye. Men jeg har fått printet ut kommentarfeltet etter at Småbrukarlaget i går truet med å boikotte

hotellene mine. Der får jeg også støtte.

— Du er jo gårdbruker selv, kanskje en av svært få som er klar for Frps landbrukspolitikk?

— Jeg ser ikke det som noen katastrofe. Et gammelt ordtak sier at det nytter ikke å jage på en dau hest. Det er mange muligheter i norsk landbruk, men vi må følge med i tiden og kan ikke dyrke det samme som for 100 år siden.

- Det gjør vel ikke norske bønder?

— Tja. Jeg tror faktisk en borgerlig landbrukspolitikk kan være bedre enn dagens massive subsidier, der postkassen er det mest verdifulle elementet i gårdsdriften.

- Hva tenker du om at Hellbillies-gitarist Lars Haavard Haugen fra Ål og tidligere kulturminister Turid Birkeland er blant de mange som lover å boikotte hotellene dine?

— Haha. Hvis grunnen er at jeg skal stemme Frp, må de for all del få lov. Men hvis folk skal velge hotell ut fra hva eierne stemmer, skal det bli moro. Så det tar jeg med knusende ro.

- Du har tidligere kalt Norge den siste sovjetstat. Synes du fortsatt det passer?

— Den gangen refererte jeg til den svenske næringsministeren Bjørn Rosengren. Men når man blir utskjelt av statsministerens nærmeste for å være egoist fordi man stemmer på Norges tredje største parti, så nærmer det seg jo forholdene i Sovjet.

- Du vil stemme Frp for å få mindre byråkrati. Men du har ikke akkurat lagt skjul på hva du mener om byråkratiet i Oslo, som jo lenge har vært styrt av Høyre og Frp?

— Nei. Men da må jeg jo si at Frp gikk ut av byrådet blant annet fordi de stort sett var i minoritet og måtte forholde seg til de andre borgerlige partiene, ikke minst de små.

- Hvor mange stemmer skaffer du Frp, tror du?

— At jeg stemmer på dem, tror jeg ikke gir så mange stemmer. Men hvis det virkelig går opp for folk at det å fortelle hva man stemmer, vil føre til trusler og boikott, så tror jeg oppslutningen vil bli stor.

- Så du er glad for utskjellingen, altså?

— Nei. Men jeg tror på folks fornuft. Hvis det nærmer seg diktatortendenser mot alle som ikke stemmer på regjeringspartiet, så velgerne reagere. Skal jeg være ærlig, så er jeg ganske forferdet.

afp000581590-0S8uVBghy6.jpg Foto: Stein J Bjørge