Det var en spent og smånervøs Siv Jensen som rett før 6.30 fredag morgen møtte pressen utenfor hjemmet sitt på Nordstrand før hun satte kursen mot Oslo sentrum. Hun holder naturligvis kortene tett til brystet, hva gjelder innholdet i tilleggsproposisjonen — den blåblå regjeringens forslag til endringer og omdisponeringer i den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

— Det får dere vite klokka 10, sa hun til NTB på spørsmål om hvordan forbrukerne vil merke at landets regjeringen har fått ny farge.

Fremskrittsparti-lederen har vært åpen på at hun har latt seg overraske av det store ansvaret hun bærer som finansminister, og at dette ansvaret har medført noen våkenetter under budsjettarbeidet.

Følg finansministerens tale i Stortinget direkte på Aftenposten TV.

Har sovet godt

Fredag morgen - angivelig etter å ha «sovet som en stein» - vedgikk hun at hun var både spent og smånervøs før hun skulle møte Stortinget for å redegjøre for regjeringens ønske om politiske og økonomiske endringer.

— Det er første gang jeg møter Stortinget som statsråd, og da skal man være litt skjerpet, sa Jensen, som har åtte år bak seg som medlem i Stortingets finanskomité. Hun poengterer selv at hun derfor ikke er fremmed for omfattende og tallrike budsjettdokumenter.

Resultatet er et godt og ansvarlig budsjett som er tilpasset de utfordringene norsk økonomi opplever - todelingen i industrien, fall og utsikter til ytterligere fall i boligprisene og rekordlavt rentenivå.

Stoltenbergs arvesynd

Jensen lover imidlertid at det vil merkes at landet har fått en ny regjering — en regjering som «tenker helt annerledes» - men advarte pressen mot «å spenne buen for høyt» og kjefter utilslørt på forgjengerne i regjeringskontorene. Neste års statsbudsjett kommer uunngåelig til å ha et tydelig rødgrønt preg, fordi regjeringen Stoltenberg «etterlot seg en betydelig mengde ubetalte regninger», ifølge Jensen.

— Det har vært mye å rydde opp i. Vi har bare hatt tre uker på oss, og det betyr at neste års budsjett vil ha et klart rødgrønt preg. De etterlot seg en betydelig mengde ubetalte regninger, sa hun og kommenterte senere på TV 2 at nye millioner til asylfeltet blir gjort for å håndtere «arvesynden» etter regjeringen Stoltenberg.

Statsminister Erna Solberg (H) har overfor NTB selv løftet fram Stoltenberg-regjeringens elleve måneders studiestøtte som et forslag som må vurderes nøye, fordi regningen ikke kommer før i 2015. Medielekkasjer fredag tyder på at forslaget står for fall.

Varsler nye kurs

Folk vil uansett merke tydelig at landet nå har fått en ny regjering, som har tyngdepunktet på andre siden av politikkens midtstrek. Jensen lover at tilleggsproposisjonen tar innover seg behovet for støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre for å bli vedtatt i Stortinget. Det betyr at alle de fire partienes politikk vil kommer tydelig til syne i det endelige budsjettet, lover hun.

— Når landet har fått en ny regjering, skal landet få ny politikk. Vi har lovet mye i valgkampen og har vært klare på mye overfor velgerne. Det blir en ny kurs, og vi tar noen skritt. Men vi har hat kort tid på oss, og har derfor måttet gjøre det beste ut av den situasjonen, sa Jensen.