Les også:

– Øker man grensen, får det store konsekvenser for både nettbutikker og fysiske butikker, faktisk for alle som selger varer til under 500 eller 1000 kroner, sier Einar Øgrey Brandsdal til Aftenposten.

Han driver to av Norges største nettbutikker, Blivakker.no og Netthandelen.no

For varer som koster mer enn 200 kroner, må norske forbrukere i dag betale 25 prosent moms samt et tollgebyr. Dette gjelder både for bedrifter og privatpersoner. Varer som koster under 200 kroner, er toll— og momsfrie.

I regjeringsplattformen som Høyre og Frp la frem mandag, kom det frem at de to partiene vil heve 200-kronersgrensen for tollfri import. Denne grensen har vært på 200 kroner siden 1975. ## Kan flytte butikken til Danmark

Brandsdal mener heving av tollgrensen kan bli et ekstremt stort problem for norske butikker. Han driver selv nettbutikker, men er mest bekymret på vegne av kjedebutikker og kjøpesentre. Disse har høye husleiekostnader kan ikke konkurrere med utenlandske nettbutikker på pris.

– Vi driver butikkene våre fra Kristiansand nå, men burde bare flytte rett over til Hirtshals og sende varer over til Norge med Color Line daglig, sier Brandsdal.

Han mener tiltaket til Høyre og Frp er «fantastisk bra for forbrukeren» – på kort sikt. – Det blir som å pisse i buksene for å holde seg varm. Butikker kommer til å måtte stenge og arbeidsledigheten øke fordi vi heller støtter opp om utenlandske butikker, mener Brandsdal.

Ifølge ham er den beste løsningen å fjerne hele grensen. Forbrukere burde heller betale moms og toll fra første krone når de shopper fra utlandet. Fortolling kan folk ta seg av selv, mens tollvesenet kan ta stikkprøver og gi straffebøter, mener Brandsdal.

Favoriserer utenlandske butikker

Også Hovedorganisasjonen Virke er negative til å heve 200-kronergrensen.

– Vi ser ikke noe poeng i at utenlandske kjøpmenn skal subsidieres på bekostning av norske butikker. Det er en merkverdig fordel som man gir til utenlandske tilbydere, sier direktør for handel, Thomas Angell.

Han minner om at butikker som importerer et vareutvalg, baserer prisene sine på at de må betale toll og moms.

– Hvis grensen heves, kan forbrukerne bestille varen fra for eksempel USA isteden, og slik slippe toll og moms. Det betyr at staten subsidierer den amerikanske aktøren på bekostning av norsk handel. Vi har problemer med å forstå hvorfor én type innkjøp skal begunstiges fremfor en annen.

Kan ramme klesbutikker

Virkes ønske er at norske butikker ivaretas.

– Med dagens system går grensen først og fremst utover de som selger musikk, bøker og andre små enheter. Ved en betydelig heving av grensen, får dette større omfang. Etter hvert vil dette kunne ramme flere bransjer, for eksempel de litt eksklusive klesbutikkene, sier Angell.

Fra 400 til 1000 kroner

Det er foreløpig ikke klart hvor mye grensen kommer til å heves.

Frp har programfestet at de ønsker å heve den til 1000 kroner.

Høyre foreslo i fjor å heve grensen til 400 kroner, men har i årets partiprogram ikke fastsatt noe mål for heving av tollgrensen.

Til Dagbladet sier Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen tirsdag at grensen ikke kommer til å øke så mye som med 1000 kroner.

Frp er fornøyde

Til Dine Penger sier Solvik-Olsen at Frp er veldig fornøyde med å ha fått gjennomslag for denne saken.

På spørsmål om ikke en økt tollgrense vil svekke norske bedrifters konkurranseevne, svarer Solvik-Olsen følgende:

– Det er en av årsakene til at vi kanskje ikke øker beløpet så kraftig med en gang. Vi skal også sørge for å sikre god konkurranseevne for norsk næringsliv, men det kan vi gjøre på andre måter.

Høyre har på sin side skiftet mening flere ganger i denne saken.

Jan Tore Sanner, som er nestleder i Høyre, skriver i en epost til Dine Penger at «et lavere skatte— og avgiftsnivå gir mer maktspredning, økt verdiskapning samt større frihet for familier og enkeltmennesker».