LILLESAND: — Utvidelsen kan bety at ytterligere 1,25 millioner nordmenn, de aller fleste i grisgrendte søk, vil få tilgang lynraskt mobilt bredbånd, har administrerende direktør i Telia Sonera, August Baumann, uttalt til Teknisk Ukeblad. Telia Sonera eier Chess og Netcom.

Hemmelig budkamp

Mens auksjonen pågår er mobilselskapene som er med i budrunden pålagt munnkurv. Post- og teletilsynet (PT) i Lillesand gjennomfører auksjonen, og vil heller ikke si noe om den pågående budkampen.

Dermed er det ingen som får vite hvem som er med og hvor mye de har tenkt til å by.

Mandag startet Post— og teletilsynet den store auksjonen. Telenor, Netcom og Tele 2 skal blant annet by på frekvenser som ble ledige da analog-tv forsvant tidligere på 2000-tallet. Det betyr enormt mye for selskapene å få mer plass til mobiltrafikk, og det er ventet at milliarder vil rulle inn til tilsynets krypterte auksjon. Da det ble gjennomført en lignende auksjon i Sverige for to år siden tjente den svenske statskassen 1,7 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Utropsprisen under auksjonen er på 50 millioner kroner.

Det er knyttet stor spenning til om det i tillegg dukker opp noen overraskelser av nye og mindre eller utenlandske selskap.

Skjerpet konkurranse?

— Vi er også veldig spente på hvordan Samferdselsdepartementet velger å fordele frekvensene. Skal de som er størst i dag få mest, eller skal noen som er mindre få mer? spør analytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom.

Om en stor aktør får mer, kan de kombinere det med eksisterende frekvenser og få linjer med veldig stor kapasitet og gode muligheter. Om en mindre aktør kommer mer på banen, så vil det skape større konkurranse.

— Det er superviktig for teleoperatørene å ha mye frekvenser tilgjengelig, både for å kunne tilby gode tjenester, men også for at de selv kan spare penger i forbindelse med utbygging, sier Aarønæs.

Han sier at det derfor er viktig å ha frekvenser i de fleste bånd, slik at de kan tilpasse frekvensbruken til lokale forhold. For eksempel har det gamle tv-nettet, 800-båndet, lang rekkevidde. Dermed åpner det for god dekning i distriktene. Dagens GSM-nett egner seg best i strøk med tettere mellom basestasjonene.

Bedre plass

Aarønæs understreker at det uansett vil bli bedre for forbrukerne når flere frekvenser tas i bruk.

— Vi vil chatte, sende bilder og se på tv-program via mobil og nettbrett. Denne fleksibiliteten er det betalingsvilje for. Derfor er det ubegrenset behov for mer plass for teleoperatørene, sier Aarønæs.

Teleanalytikeren sier at større båndbredde vil gi muligheten for operatørene til å gi for eksempel 4G-dekning til flere.

— Teknologiutviklingen skjer hele tiden. Nå får de mer plass til nye tilbud. Det blir bedre dekning og bedre kapasitet. Men akkurat hvordan selskapene vil utnytte det vet vi ikke, sier Aarønæs.