De ansatte på cellulosefabrikken Södra Cell på Tofte i Buskerud fikk den dystre meldingen om nedleggelsen på et informasjonsmøte klokken 11 onsdag formiddag.

— Dette er ikke noe vi ønsker, vi hadde håpet å finne en løsning, men nå har vi havnet der vi er i dag, sier konsernsjef Gunhilla Saltin ved Södra Cell Tofte til Aftenposten.

Bedriften varslet allerede i februar at den så etter mulige kjøpere av fabrikken, etter at gjentatte sparetiltak ikke har bragt ønskede resultater.

— Vi sa at hvis vi ikke finner noen kjøper, så havner vi der vi er i dag, sier Saltin.

Giske skal møte eierne

De ansatte tar nyheten tungt.

— Vi har hatt tro på salgsprosessen. Derfor ble nyheten i dag motatt med sjokk og vantro, sier leder av Fellesforbundet på Tofte, Jostein Sjaavaag, til Aftenposten.

Beskjeden om nedleggelsen kommer samme dag som skogbransjen møter næringsminister Trond Giske og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum for å diskutere krisen i bransjen - og samme dag som Norske Skog melder at de stanser en av tre papirmaskiner på fabrikken i Skogn.

Representanter for Norges Skogeierforbund, Norskog, Norsk Industri, NHO, Treindustrien, Fellesforbundet og LO er invitert til møtet.

- Kan det komme noe godt ut av det møtet?

- Vi kan i alle fall håpe. Vi har hatt Giske på besøk underveis i prosessen, og han sa at vi må ta i bruk alle virkemidler vi har. Jeg håper han klarer å legge makt bak de ordene, sier Sjaavaag.

Men Giske hadde ingen gledelige nyheter å komme med etter møtet med organisasjonene, industrien og Södra Cell-ledelsen.

Tekstilproduksjon?

Fagforeningsleder Sjaavaag sier han er spent på om Regjeringen for eksempel kan friste en eventuell kjøper med omstillingsmidler slik at fabrikken kan drive videre. Fabrikken kan for eksempel gå over til å produsere tekstilmasse som kan brukes til å fremstille viskose eller lyocell, sier han.

«Södra Cells massefabrikk på Tofte i Buskerud fylke er en viktig hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet. Fabrikken er en stor arbeidsplass med avgjørende økonomisk betydning for kommunen», skriver selskapet på sin hjemmeside.

- Hvordan ser dine kolleger på sine jobbutsikter dersom fabrikken legges ned?

— Vi har ikke rukket å reflektere så mye over det, men vi er en prosessbedrift med høy teknologigrad, så vi har kompetente medarbeidere, sier han. Han sier flere tidliger ansatte for eksempel har gått til oljebransjen.Også Saltin mener de ansatte vil ha gode sjanser til å skaffe seg andre jobber.

— Bruket er en stor arbeidsgiver her på Tofte. Men våre medarbeidere har stor kompetanse, og burde være ettertraktet for andre arbeidsgivere i regionen, sier hun.

Forhandlinger i Buskerud

Saltin forteller at Södra Cell har fått inn seks bud på fabrikken på Tofte, men at budene ligger langt under det selskapet er nødt til å ha. Selskapet varslet derfor onsdag at det kommer til å legge ned etter karenstiden på en måned løper ut.

— I denne perioden har fylket mulighet til å se på hva slags andre løsninger som finnes. Vi har sagt at vi ikke klarer å finne noen kjøpere, sier Saltin.

Fylket skal den neste måneden behandle meldingen om nedleggelsen slik det kreves i omstillingsloven. Det innebærer blant annet å kalle inn representanter for eieren, ledelsen og de ansatte i bedriften, kommunen, Innovasjon Norge og Arbeids- og velferdsetaten til drøftingsmøte.

På møtet skal deltakerne blant annet vurdere andre alternativer til å legge ned driften, og kompensasjons— og omstillingsmuligheter for de ansatte.Saltin vil likke si noe om hva slags hjelp de ansatte kan vente seg fra selskapet før forhandlingene med fagorgansiasjonene er i gang.