Stavanger tingrett skriver i dommen at den i liten grad kan se formildende momenter i Lundes adferd, ifølge Stavanger Aftenblad.

Retten skriver: «Et gjennomgående trekk ved de forhold Lunde dømmes for er at Lunde fremstår som den sentrale person i de straffbare foretakender: Han var «sjefen», det var han som bestemte, og det var i all hovedsak hans selskaper som ble tilgodesett ved de straffbare forhold.»

Grov utroskap

Lunde er dømt for grovt økonomisk utroskap, for å ha tappet Vendere Eiendom AS for 77 millioner kroner. Han er også dømt for å ha tappet et selskap for 28,5 millioner kroner. Dette selskapet var han også medeier i.

I tillegg er Lunde dømt for underslag av 1,1 million kroner fra TFSM Solberg AS, og underslag fra Alfred Solberg AS på 2,9 millioner kroner.

Lunde må også betale TFSM Solberg Eiendom AS 715.000 kroner og selskapert Alfred Solberg AS 1,9 millioner kroner.

Lunde er også dømt for kreditorsvik etter at han i juli 2010 pantsatte aksjer som selskapet Måsen Eiendom AS eide i Vendere Eiendom, et selskap Lunde eide sammen med Orkla Eiendom og Finansgruppen Eiendom.

Lunde er i dømt fem års konkurskarantene.

Lunde er frifunnet for tiltalepunktet om at han skal ha forsynt seg av 25 millioner kroner fra selskapet Måsen Eiendom. Han er også frifunnet for tiltalepunktet om tapping av kontoren til Det Stavangerske Kaffeselskap.

Anker

Johannes Lunde har allerede bestemt seg for å anke dommen fra Stavanger tingrett.

— Dommen blir anket. For øvrig har jeg ingen kommentar, sier Lundes forsvarer Bjørn Kvernberg.

I retten gikk han inn for full frikjennelse av sin klient.

Fengsel for styremedlem

Morten A. Berg er dømt til fire års fengsel og fem års konkurskarantene. Han ble funnet skyldig i grov økonomisk utroskap for 25 millioner kroner, penger som ble tappet av selskapet Nye Dolviken Brygge, der han var styremedlem.

Berg er videre dømt for heleri da han i oktober 2010 skrev flere tilbakedaterte dokumenter som skulle skjule Lundes uttak av 77 millioner kroner fra selskapet Vendere Eiendom AS. Lunde eide dette selskapet sammen med Orkla Eiendom og Finansgruppen Eiendom.

Berg er frifunnet for punktet om at han skal ha forsynt seg av 25 millioner kroner fra selskapet Måsen Eiendom.

«Berg mindre sentral»

I dommen beskrives Bergs rolle som mindre sentral enn Lundes:

«Det var Lunde som bestemte og Lundes selskaper som ble tilgodesett ved handlingene.»

Retten mener at Bergs motiv i noen gran kan ha vært et ønske om å bidra til at konsernet Lunde Gruppen ble en suksess og at han på denne måten kunne høste anerkjennelse

Regnskapsmedarbeider dømt

Den 41 år gamle regnskapsmedarbeideren er dømt til seks måneders fengsel. Hun må også betale solidarisk med Lunde de samme summene.

Kvinnen dømmes for to tilfeller av grovt underslag. Disse underslagene omfatter om lag 4 millioner kroner. 41-åringen er også frikjent for ett av punktene hun var tiltalt for - for underslag av rundt 5,8 millioner kroner.

— Vi er mellomfornøyd med dommen. Vi hadde også gått inn for at min klient skulle frikjennes for de punktene hun er dømt for, sier Atle Helljesen, kvinnens forsvarer.

— Det er ikke så mye å si på straffeutmålingen når hun først er dømt for grovt underslag, legger han til.

Han har vært i kontakt med 41-åringen etter at dommen falt onsdag morgen.

- Hva tenker din klient om at hun nå må i fengsel?

— Vi tenker fortsatt. Jeg ønsker ikke å si så mye mer om det nå, sier Helljesen.

Ifølge advokaten er det også for tidlig å si om 41-åringen vil anke dommen.

— Vi har to ukers frist på å vurdere det spørsmålet og vil bruke en stund på å vurdere dette, sier han.

Formildende omstendigheter

Retten mener at 41-åringen gjorde seg skyldig i grove tillitsbrudd. På den annen side påpeker retten som formildende at hun verken var initiativtaker eller beslutningstaker ved underslagene, og at hun var under press fra Lunde.

Retten mener det også er formildende at 41-åringen verken i politiavhør eller i retten har forsøkt å skjule de faktiske forhold.

Lang rettssak

Økokrim tok ut tiltale mot de tre i desember i fjor, og mandag 2. september startet rettssaken i Stavanger tingrett. Først etter flere vitneforklaringer og betydelig dokumentasjon gjennom nærmere fire uker i tingretten, ble saken tatt opp til doms i slutten av september. Nå, halvannen måned senere, foreligger dommen.

Tingrettsdommer Tom Fr. Vold (54) ledet retten. På hver sin side hadde han meddommere Svein Malde (55) og Arve Kopperdal (54). Begge meddommerne er statsautoriserte revisorer.

I straffesaker er ankefristen 14 dager.

LES OGSÅ: