— Det gjeldfrie pensjonistekteparet nyter godt av at innslagpunktet for formuesskatt er hevet. Vi snakker i realiteten om en inflasjonsjustering, sier regiondirektør Ragnar Tollisen i Sparebank 1 SR-Bank til Fædrelandsvennen.

Banken har tatt for seg fem forskjellige situasjoner med hensyn til slikt som inntekt, forsørgerbyrde og formue, og deretter sett på hvilke effekter endringene i regjeringens forslag til statsbudsjett vil få om de vedtas.

Dette er kategoriene (se også grafikken under):

• Småbarnsfamilien med 850.000 kroner i bruttoinntekt.

• Aleneforsørgeren med ett barn og 475.000 kroner i inntekt.

• Den enslige med en halv million kroner i inntekt.

• Pensjonistekteparet med 600.000 kroner i inntekt, null gjeld og hytte i tillegg til ordinær bolig.

• Høyinntektsfamilien med 1,6 millioner kroner i inntekt, atskillig gjeld og både hus og hytte.

Regiondirektør Ragnar Tollisen, Sparebank 1 SR-Bank. Foto: Arkiv/Reidar Kollstad

Toppskatt og forsørgerfradragSom oversikten viser, kommer altså pensjonistekteparet best ut når det regnes i prosent. Men høyinntektsfamilien tjener mest i kroner og øre.

— Fordi innslagpunktet for toppskatt er hevet fra 909.000 kroner til 934.050 kroner, forklarer Ragnar Tollisen.

Mens de økonomisk mest privilegerte kommer best ut av det foreslåtte statsbudsjettet, har aleneforsørgeren størst grunn til å være misfornøyd. Det forklarer bankmann Tollisen slik:

— Forsørgerfradraget er ikke justert opp, heller ikke barnetrygdsatsen.

980px-Grafikk---Hvem-kommer-best-ut-av-statsbudsjettet-2016.jpg

Aksjesparing

Ragnar Tollisen har ellers merket seg en ny aksjesparekonto. Logikken er at pengene som settes inn der og benyttes til å investere i aksjer — forhåpentligvis med gevinst - ikke vil bli beskattet før de tas ut.

— Bakgrunnen er ønsker om både å stimulere til økt, privat pensjonssparing, og til at småsparere skal eie mer i norske bedrifter, forklarer han.

— Hva er beløpsgrensene?

— Noen beløpsgrense er ikke angitt, svarer Tollisen og viser til et konkret avsnitt i budsjettdokumentet. Der fremgår det blant annet at ordningen skal omfatte børsnoterte aksjer og andeler i aksjefond. Som sagt skal kapitalen - eventuelle gevinster medregnet - ikke beskattes før den tas ut. Aksjeutbytter, derimot, vil bli lagt til årsinntekten og beskattet på vanlig vis.

Regjeringens anslag er at ordningen vil medføre reduserte skatteinntekter på 40 millioner kroner i 2017.