Aftenpostens partibarometer for august viser at Frp har en oppslutning på bortimot 15 prosent. Det er bare drøyt ett prosentpoeng lavere enn ved fjorårets stortingsvalg.

Målingen viser med andre ord ingen tegn til skuffede velgere eller regjeringsslitasje— enn så lenge.

Det er stikk i strid med advarsler fra både opposisjonspolitikere og andre. Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen advarte mot høyere rente og presset kronekurs, AP-nestleder Helga Pedersen antydet strid med fagforeningene og kulturlivet raste over varslede budsjettkutt.

— Men vi har ennå ikke sett Frp og regjeringen i fri utfoldelse. Hvis vi ser bort fra landbruksoppgjøret har det stort sett vært snakk om forarbeid og signaler, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Les også:

Nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg sier at partiet hadde forventet å møte motstand som regjeringsparti.

— Velgerne ser at det ikke ble svartedauden likevel – i hvert fall ikke ennå, sier Sandberg.

— Nå tok det jo litt tid før svartedauden fikk effekt. Vi får se hvordan folk liker medisinen de får når de kjenner den på kroppen, svarer valgforskeren.

Han mener det er for tidlig å si om advarslene mot å ha Norges blåeste parti i regjering var velbegrunnede.

— De som advarte sterkest mot Frp i regjering stemte neppe på FrP. Det er ikke underlig om de ikke har mistet de stemmene. Valget og målingene viser at det er en betydelig gruppe i befolkningen som ønsker den politikken som Frp og Høyre stod for, og som rett og slett er fornøyd med det de har fått, sier han.

Les også:

— Statsbudsjettet blir lakmustesten

Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen mener en måling ikke er nok til å vurdere den borligere regjeringens popularitet.

— Jeg tror ikke man skal legge så mye vekt på en enkeltmåling. Det første egne statsbudsjettet fra den borgerlige regjeringen kommer i høst, og det blir lakmustesten på om de klarer å innfri skattekuttene, velferdsøkningen og beholde den retningen de gikk til valg på. Også Fremskrittspartiet skal måles på hva de faktisk gjør i regjering, sier hun.

— Jeg holder fast på det vi advarte mot før valget. Man må bruke felleskapets ressurser på skole, helse og felles goder fremfor skattelette, påhengsmotorer og taxfree. Det mener jeg er en advarsel som holder seg, legger hun til. Les også:

Fortsatt kulturfrykt

Kulturfeltet var blant miljøene som reagerte sterkt mot å slippe Fremskrittspartiet til i regjering. Arnfinn Bjerkestrand ledet Kulturoppropet både ved valget i 2013 og i 2009. Han er fortsatt bekymret for hvordan Fremskrittspartiet vil påvirke kulturbudsjettene for 2015. — Det har jo ikke kommet ennå, så det er vanskelig å si. Men partiet har hele tiden vært tydelig på at kulturfeltet ikke er et prioritert felt, og gitt uttrykk for at kulturbudsjettet skal ned på nivået det lå på da Anniken Huitfelt var kulturminister, sier han.

Han mener det er vanskelig å si om «Frp-frykten» var ubegrunnet før det.

— Jeg har vært opptatt av å beholde én-prosent-målet i kulturbudsjettet, fordi økt budsjett gir økt aktivitet på kulturfeltet. Jeg er fortsatt urolig for om vi kan få til en vekst, sier han.

Les også:

Polarisering

Todal Jenssen trekker også frem at Frp antagelig fikk flere taktiske stemmer ved valget — folk som ellers hadde stemt Høyre, men som ville ha igjennom samarbeidet med Frp. Målingen tyder på at disse kan ha blitt værende ved partiet.

- Det er en gruppe velgere som burde vendt tilbake til Høyre etter valget. Det kan tyde på at gruppen ikke var så stor, eller at avstanden mellom de to partiene i deres øyne er liten, sier han.

Han peker på at selv om målingen ser stabil ut for flere av partiene, tar den ikke høyde for sterkere engasjement som følge av en tydeligere borgerlig politikk.

— Det meningsmålingene ikke forteller er intensiteten i et politiske engasjementet, om det øker eller avtar. Det kan godt være at etter hvert som Fremskrittspartiet og regjeringens politikk blir satt ut i livet, vil det øke engasjementet i miljøene og føre til en politisk polarisering. Det får vi se frem mot valget i 2017, sier han.

Les også: