KRISTIANSAND: 27 millioner kroner er kravene i konkursen etter Vetro Group AS i Stavanger — nisjeselskap innen solenergibransjen med sterke bånd til Kristiansand. Tallet fremkommer i en innberetning fra advokat og bostyrer Fredrik Bie til Stavanger tingrett. Hovedtyngden av beløpet er kausjonsansvar overfor et tysk datterselskap som likeledes er konkurs. Investitionsbank Sachsen-Anhalt tar tydeligvis et større tap.

Aksjonærdisputter

Mellom linjene i advokat Bies innberetning fremkommer uenighet mellom aksjonærene. Tore Lie, mannen bak det finansielt pressede Otium-konsernet, har vært klart størst de seneste årene.

Lenge så det lyst ut for Vetro-initiativet. «Gigantsatsing på solarglass» var overskriften i Fædrelandsvennen 23. august 2008. Anders Gaudestad, daværende administrerende direktør i Vetro Solar på Fiskebrygga, fortalte om ny teknologi for glassproduksjon som skulle øke solcellers virkningsgrad. Ambisjonen var en 1,2 kilometer lang fabrikk til 2,2 milliarder kroner i Tyskland.

Sørlandske initiativtagere

Like etter kom finanskrisen. Fabrikk i Tyskland ble det, men langt mindre. I mai 2011 meldte vi om en planlagt bemanning på 70 personer og eierne Cleantech Holding i Stavanger, Dagbladet Invest med Jens Petter Heyerdahl, CG Glass i Vennesla, Alfa Solar i Zürich, gründer Bjørn Glenn Hansen samt kristiansanderen Morten Hansen, som da hadde overtatt etter Gaudestad som adm. dir. Like etter ble selskapet tildelt det årets norsk-tyske næringslivspris av næringsminister Trond Giske.

Kastet inn håndkleet

Så, i januar 2013, ble navnet endret fra Vetro Solar til Vetro Group og forretningsadresse fra Kristiansand til c/o Otium i Stavanger. Deretter bare økte de økonomiske problemene, inntil styret gikk til skifteretten i mai i år.