Statistisk sett er en fast spalte i Aftenpostens magasin Økonomi & Karrieré.

Jippi!

I disse dager starter skolenes sommerferie. Barn og voksne gleder seg til friuker med late dager og sene kvelder.

Ferie er forandring, og forandring betyr ofte å reise bort. Statistikken deler feriereisene i korte og lange reiser, og for mange skjer nok de lange feriereisene i løpet av sommerferien.

Tallene fra Statistisk sentralbyrås (SSB) reiseundersøkelse viser at stadig mer av de lange feriereisene blir lagt til utlandet. I alle fall dersom en måler etter de milliardene som blir brukt på flybilletter, bensin, overnatting, mat og drikke. Pengebruken på lange utenlandsferier går rett til værs, mens pengebruken i Norge er lavere og mer stabil:

  • Fra 2002 til i fjor ble pengebruken på lange utenlandsferier nesten tredoblet, fra 26 milliarder kroner til 74 milliarder.

  • I de samme årene økte utgiftene til lange ferier i Norge fra 11 milliarder til 16 milliarder.

  • Sum: 90 milliarder kroner ble brukt på lange ferier i fjor.

Definisjonen av lange ferier er fire overnattinger eller flere.

Tar av til utlandet

Et annet trekk ved tallene er at pengebruken på utenlandsferier særlig har tatt av de siste tre-fire årene.

I finanskrisen tok nordmenn en liten pause i reisingen. Men siden 2009 har de økt med solide 85 prosent. Bare fjor var økningen 18 prosent, ifølge SSB-tallene.

— Dette finner vi igjen i antall flyreiser til utlandet. Fra Avinors flyplasser økte de med over 60 prosent fra 2009 til i fjor. På toppen av dette kommer reiser fra flyplassene Torp og Rygge, sier forsker Jon Martin Denstadli ved Transportøkonomisk institutt. Det betyr at nordmenn reiser mye oftere til utlandet enn før.

Regnet pr. hode i Norge betyr SSB-tallene at gjennomsnittsutgiften var 15.000 kroner i fjor. Mange reiser ikke på lang ferie til utlandet, slik at gjennomsnittet for dem som reiser, er adskillig høyere.

Flatere i Norge

Samlet sett er det nok billigere å feriere i Norge, ikke minst på den kjære hytta. Utgiftene til lange feriereiser i vårt eget land var i fjor bare en femtedel av utgiftene til de lange utenlandsferiene.

Mer oppsiktsvekkende er det at utgiftene lå nesten helt uendret på 10–12 milliarder kroner i de ti årene fra 2002 til 2012. Men i fjor gjorde utgiftene til lange ferier i Norge et kraftig byks oppover med drøyt 50 prosent. I NHOkjenner reiselivssjefen seg igjen.

— Nordmenn er blitt flinkere til å feriere i eget land. De vil oppleve noe nytt, og da synes de Norge er mer spennende enn Syden, sier adm. direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Regnet i antall reiser er Norge det nærmest ferielandet for svært mange. I hele fjor var antall personer på feriereiser innenlands og utenlands helt like. Disse tallene skiller ikke mellom korte og lange feriereiser.

Inntekter i bunnen

God vekst i inntektene ligger bak den sterke veksten i ferieutgifter. Tall fra OECD viser at kjøpekraften av en gjennomsnittlig norsk årslønn økte med formidable 39 prosent fra 2000 til 2012. Alle undersøkelser viser at utgiftene til reiser over tid øker prosentvis mer enn inntektsveksten. Reiser blir høyt prioritert når lønnstilleggene skal brukes.