Norge er verdens nest dyreste land. Bare Sveits er dyrere.

Det er resultatet fra den siste utgaven av International Comparison Programme ( ICP) i regi av Verdensbanken.

Norge er knapt 60 prosent dyrere enn gjennomnittet for de rike og mellomrike landene som er medlemmer i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Norge er 18 prosent dyrere enn Sverige, 43 prosent dyrere enn Storbritannia, 12 prosent dyrere enn Danmark og 48 prosent dyrere enn Tyskland. Dette er prisforskjeller for et typisk forbruk av varer og tjenester i de ulike landene.

Les også:

Norges er mer enn dobbelt så dyrt som gjennomsnittet for alle landene som deltar i underøkelsen.

På plassen bak Norge på pristoppen kommer Bermuda og Australia. Verdens billigste land er Egypt, Pakistan, Myanmar og Etiopia.

Metode

Programmet ICP måler prisene på et stort antall varer og tjenester i 199 land. Det er verdens største statistiske samarbeidsprosjekt, og ble forrige gang gjennomført for seks år siden.

For hvert enkelt land blir de ulike prisene vektet sammen og brukt til å regne ut prisen på en kurv av varer og tjenester som er typisk for forbruket i det enkelte land, regnet i landets penger. Prisen på varer med høyt forbruk i et land får høy vekt.

Les også:

Norge vil dermed ha prisen på en kurv i kroner, Tyskland i euro og USA i dollar.

Deretter blir prisen på de ulike kurvene regnet om til felles penger med valutakursene. Det gjør det mulig å regne prosentvise forskjeller mellom land og å rankere landene etter prisnivå.

Kjøpekraft

Prisnivåene sier ikke noe om kjøpekraften innbyggerne i de enkelte landene har. Da er det nødvendig å kjenne inntektene i tillegg.

Norge er dyrt, men samtidig har folk høye inntekter. Norge ligger derfor meget høyt også i internasjonale sammenligninger over kjøpekraft.