Ordfører Arvid Grundekjøn, Høyre Foto: Kjartan Bjelland
Varaordfører Jørgen Kristiansen, KrF Foto: Torstein Øen
Mette Gundersen, Arbeiderpartiet Foto: Torstein Øen
Vidar Kleppe, Demokratene Foto: Kjartan Bjelland

— Dere nevner bare byggesøknadsgebyrer i artiklene deres, men man må jo også ut med samme sum for å regulere en tomt. Faktiske forhold er at man må ut med nærmere 50.000 kroner før man i det hele tatt kan begynne å bygge, sier Odd A. Salvesen i Pensjonistpartiet. Han har nå sendt en interpellasjon til ordføreren hvor han ber om en gjennomgang av selvkostgrunnlaget for byggesaksgebyrene.

— Men har ikke dere vært med å godkjenne gebyrene i budsjettet?

— Nei, ikke spesifikt. Vi godkjente at selvkost dekkes, men når vi ser disse tallene må vi sjekke at det faktisk stemmer, sier Salvesen.

Fædrelandsvennen har gjennomført en ringerunde til bystyrepolitikere i Kristiansand for å høre hvordan de stiller seg til Tor Utsogns uttalelse i onsdagens avis om at kommunen må ned fra gebyrtoppen.

Ordfører Arvid Grundekjøn forteller at prinsippet bak fordelingen av kostnadene, selvkostprinsippet, har tilslutning i både hans og andres partier.

Ordfører Arvid Grundekjøn, Høyre Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg ser ingen grunn til å endre selve selvkostprinsippet. Han vil likevel se om det er noe å lære av andre kommuner som bruker samme beregning og har lavere gebyrer.- Vi bør også følge opp mot administrasjonen og se på effektiviteten og nyansene mellom store og små prosjekter.

Enig med Utsogn

Varaordfører Jørgen Kristiansen sier KrF tenker som alle andre og ønsker lavest mulig gebyrer.

Varaordfører Jørgen Kristiansen, KrF Foto: Torstein Øen

— Vi må imidlertid dekke kostnadene, som gjerne er større enn i små kommuner. Det skal også nevnes at gebyret kun angår de som skal bygge. Leilighetskjøpere merker ikke noe til dette, sier Kristiansen. Han sier at budsjettet for 2014 er lagt, men at han tar med seg at kommunen har høye gebyrer på dette.- Jeg er enig med Utsogn at vi bør ta opp dette i budsjettbehandlingen for 2015, sier varaordføreren.

Mette Gundersen, gruppeleder i Arbeiderpartiet, forteller at de ikke har diskutert denne saken spesielt.

Mette Gundersen, Arbeiderpartiet Foto: Torstein Øen

— Jeg vet at Kristiansand har høye gebyrer, men ser ikke for meg at vi kommer til å prioritere å sette ned gebyrene i vår budsjettbehandling, forteller Gundersen og legger til at man må bruke store summer for å redusere gebyrene.- Jeg ønsker Utsogn lykke til med å bruke penger på dette.

- Tragisk gebyrnivå

Vidar Kleppe i Demokratene omtaler gebyrnivået som tragisk.

Vidar Kleppe, Demokratene Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har gang på gang foreslått at vi skal bort fra toppen av gebyrlista på eiendomsskatt og gebyrer. Dette ligger inne i våre alternative budsjetter, hvor kuttene også har inndekning, men Utsogn og flertallet har ikke prioritert det, sier Kleppe.Han er skuffet over at det borgerlige flertallet ikke har tatt tak. - Hvor ble det av kursendringen? De borgerlige velgerne må jo føle seg lurt, her vi sitter med de høyeste gebyrene, den høyeste eiendomsskatten og rushtidsavgiften, fortsetter han.

— Men jeg ønsker dem lykke til med å se på saken. Og trenger de gode råd, kan de bare komme til meg. Det kan du sitere meg på, sier Kleppe.