Det er i en kommentar til Sparebanken Sørs kapitalutvidelse på 600 millioner kroner, tidligere omtalt i Fædrelandsvennen, at det kjente ratingbyrået kommer med sine spådommer.

I kommentaren, som er ført i pennen av analytiker Effie Tsotsani, kommer det fram at Moody's tror det skal bli tøft for regionens største sparebank å nå målet om en ren kjernekapitaldekning på 14,5 prosent innen utgangen av året.

Moody's er et amerikansk kredittratingbyrå, etablert i 1909, som driver med finansiell analyse av kommersielle og statlige organisasjoner. Bildet er fra New York-børsen. Foto: BRENDAN MCDERMID

«Emisjonen alene vil ikke være tilstrekkelig for å møte Finanstilsynets forventninger om en ren kjernekapitaldekning på 14,5 prosent ved utgangen av 2016,» skriver Tsotsani i sin rapport og fortsetter:«Det vil tvinge Sparebanken Sør til å forbedre lønnsomheten samtidig som de reduserer veksten i risikovektet balanse. Begge deler vil være utfordrende for banken.«

Må endre lånemiksen

Administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug, mener det meste som står i kommentaren til Moody's, også har stått i bankens fjerdekvartalsrapport.

— Hovedpoenget er at vi gjennomfører emisjonen (utsteder nye egenkapitalbevis, red.anm.) for å nå Finanstilsynets forventninger til kapitalkrav. Så må vi i tillegg redusere veksten og foreta balansetilpasninger, sier Bergskaug.

Moody's anslår at veksten i risikovektet balanse må begrenses fra 12 prosent i 2015 til mellom 1 og 2 prosent i inneværende år. I klartekst betyr dette som regel at man må endre lånetilbudet overfor grupper av låntakere.

Ratingbyrået viser videre til at banken hadde en utlånsvekst på 9,2 prosent i 2015, hvor utlån til bedriftskunder hadde en vekst på hele 12,2 prosent. «Utlånene var knyttet til strategiske viktige kunder, men resulterte i en sterk vekst i risikovektet balanse. Bankens rene kjernekapitaldekning falt dermed fra 13,1 prosent i 2014 til 12,7 prosent i 2015.«

Færre lån til næringslivet

Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør, er trygg på at sparebanken vil nå Finanstilsynets forventninger til kapitalkrav. Foto: Richard Nodeland

— Du sier dere må redusere utlånsveksten og foreta balansetilpasninger. Hva vil det si konkret?- At utlånsveksten mot næringslivet vil reduseres i forhold til 2015, som var en del høyere enn foregående år. Så er det også slik at utlånsveksten generelt i Norge er forventet lavere i år enn i fjor, svarer Bergskaug.

Og dyrere lån

Moody's peker også på at lønnsomheten det kommende året vil bli ytterligere presset av økte innlånsrenter i markedet, noe som igjen vil påvirke bankens rentemarginer.

— Kredittpåslaget vi må betale når vi henter penger i markedet økte i siste del av 2015 på grunn av uro i markedet. Særlig gjaldt dette for seniorobligasjoner, som finansierer mye av næringslivsutlånene. Innlånskostnadene har økt ganske kraftig, og medfører at prisen på banklån ut mot næringslivet de siste månedene har økt, sier Bergskaug.

- Trygge på å nå målet

Er du sikker på at dere vil klare å nå Finanstilsynets forventninger på 14,5 prosent ren kjernekapitaldekning innen året er omme?

— Ja, vi er trygge på at vi skal nå det, svarer sparebanksjefen.