Styreleder Leif Laugen i Eiendom Norge uttalte på en pressekonferanse onsdag at usikkerheten fremdeles råder i boligmarkedet.

— Vi står nå i samme situasjon som vi har vært i mange ganger tidligere, nemlig at det er en usikkerhet om hvor lenge det kan vare at vi har boligpriser og et gjeldsnivå som stiger raskere enn inntektsnivået.

Les også:

Laugen fortsatte med å forklare at vi nå har et rekordhøyt nivå på både boligpriser og gjeldsnivå, sett i forhold til inntekt. Boligprisnivået ligger på samme høyde som før finanskrisene både på 1980-tallet og i 2008, mens gjeldsnivået aldri har vært så høyt i forhold til inntektsnivået, opplyste Laugen.

— Kombinasjonen av disse høye nivåene og faren for makroøkonomiske sjokk i samfunnet gjør at vi løfter en advarende finger. Det er ikke sunt at det ser ut som prisnivået og gjeldsbelastningen drives oppover når man sammenligner med inntektsnivået i samfunnet.

Flere unge med høy belåning

Finanstilsynet kom med lignende varsko dagen før.

— Det er flere typer sjokk som kan ramme norsk økonomi og norske finansinstitusjoner, og den høye husholdningsgjelden og de høye boligprisene gjør oss sårbare, sa tilsynets direktør Morten Baltzersen under en pressekonferanse tirsdag.

Analyser av 4200 boliglån viser at 34 prosent av låntagerne under 35 år har en belåningsgrad på over 85 prosent på sin bolig. Det er 11 prosentpoeng flere enn på samme tid i fjor. Hver tiende yngre boliglånsstaker har nå en belåningsgrad som overgår boligens verdi.

Mange tåler ikke rentehopp

Finanstilsynet har gjennomført en «stresstest» som viser at 5 prosent av norske lånekunder ikke vil tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng. Blant de yngre låntagerne er det 10 prosent som ikke vil tåle en slik renteøkning.

Finanstilsynet ser at bankene det siste året er blitt mer liberale med å gi boliglån. Konkurransen er økende, spesielt om yngre kunder. Likevel mener Baltzersen at bankene ikke går ut over retningslinjene for å gi boliglån. Tilsynet er ikke bekymret for bankene, men for utsatte låntagere som raskt må omstille seg dersom rentene øker eller inntektene går ned.

Les også: