Fra og med første november kan Lånekassens tilbakebetalere binde renten for tre år med en rentesats på 2,673 prosent. Binding for fem år har rentesats på 2,869 prosent, mens rentesatsen for ti års binding er på 3,357, skriver .

Det er laveste nivået siden fastrentene ble innført av Lånekassen i 1999 og en nedgang på rundt 0,8 prosentpoeng på alle fastrentesatsene fra forrige periode.

Til sammenligning er Lånekassens flytende rente neste periode satt til 3,26 prosent.

Flere vil binde renten

I august hadde rundt 75.000 av Lånekassens knapt 550.000 tilbakebetalere bundet renten. Etter at søknadsperioden for de nye fastrentene begynte første oktober, har 7000 nye søkt om å få binde renten.

— Det er en klar økning fra tidligere. Femårsrenten er den klart mest populære. Rundt 4000 av de som har søkt nå ønsker denne. Fordelingen mellom dem som søker på tre og ti års binding er noenlunde lik, sier Sørensen.

Hun vil verken anbefale eller fraråde noen til å binde renten nå, men oppfordrer tilbakebetalerne til å se på tilbudet.

— Vi gir ingen anbefaling til folk, men man kan selv gå inn på nettsidene og se på den faktiske renten og gjøre opp sin egen mening. Fastrente handler først og fremst om å ha forutsigbare utgifter, ikke at man skal tjene penger på det, sier hun.

Lavere enn bankene

Med dette går Lånekassen i motsatt retning av hva bankene har gjort den siste måneden. Mens deres fastrenter var på sitt laveste i midten- og slutten av september, har de nå gått noe opp.

Fokus Bank opererte blant annet med fem års fastrente på 3,65 prosent den 14. september, mens de nå tilbyr fastrente for 3,70 prosentpoeng.

— Fastrentene endrer seg hele tiden. Fra den rekordlave renta vi hadde i midten av september, har den beveget seg noe opp etter det, før den i går ble satt litt ned igjen, sier kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank, Bjørn Langli.

Fastrentene Lånekassen nå tilbyr er altså rundt ett prosentpoeng under det bankene tilbyr. Noe av grunnen er at Lånekassens rentesetting virker med et etterslep på én måned for fastrenter.

— Det er gjennomsnittsrentene i september som utgjør grunnlaget for vår rentesetting nå, sier fungerende informasjonsdirektør i Lånekassen, Solbjørg Sørensen til adressa.no.

Fristen for å søke om faste renter i Lånekassen for denne perioden går ut 12. oktober.