Les også:

Debatten om hvorvidt skattelistene skal være offentlige og tilgjengelig for alle dukker opp hvert år i forbindelse med at skattelistene slippes.

Vil stramme inn

I 2010 tok det av for alvor med blant annet apper for smarttelefoner der du kunne få inntektsopplysninger for området du befant deg i og funksjoner som koblet dine Facebook-venner opp mot skattelistene.

Nå foreslår regjeringen strengere regler for skattelistene:

  • Skattelisten skal være offentlig tilgjengelig på skatteetatens nettsider hele året.

  • Det skal bare være adgang til enkeltsøk.

  • Ordningen med papirlister på skattekontorene avvikles.

  • Pressen får tilgang til elektroniske lister, men vil ikke kunne legge ut hele lister på sine nettsider eller lage egne søk for sine lesere.

  • Pressen skal bare bruke skattelistene til intern bruk som bakgrunn for journalistikk.

— Informasjon om inntekts- og skatteforhold er en sentral premiss for samfunnsdebatten og det er derfor viktig at skattelistene er offentlige. Prinsippet om offentlighet må likevel ikke føres så langt at det kan gå på bekostning av enkeltpersoners sikkerhet eller fører til en uheldig kommersialisering av skattelistene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding.

Vil se hvem som søker

Høyre mener regjeringens forslag ikke er omfattende nok.

- Vi ønsker en omlegging slik at den som foretar et søk blir identifisert. Det ville både bidra til å bekjempe den kriminaliteten som har utviklet seg ut fra skattelistene og bedre ivareta beskyttelsen til enkeltpersoner, sier skattepolitisk talsmann Gunnar Gundersen til Aftenposten.no.

Han mener regjeringens forslag ikke tar enkeltpersoner nok på alvor.

Avtaler med pressen

Departementet foreslår at pressen fortsatt skal få tilgang til elektronisk kopi av skattelistene, men listene gis bare til redaksjoner som inngår en avtale med skatteetaten om ikke å publisere fullstendige skattelister.

- Pressen vil ikke kunne legge ut fullstendige lister på Internett, men en fortsatt tilgang til skattelistene for intern bruk i redaksjonen sikrer pressens mulighet til å drive kritisk journalistikk om skattesystemet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Høyre mener det er urealistisk av regjeringen å tro at ingen medier vil klare å omgå den nye reguleringen.

— Vi har sett det i forbindelse med resultatene fra nasjonale prøver, at flere medier har klart å knekke kodene og få tilgang til resultatene. Hva skal regjeringen gjøre med de mediene som ikke skriver under på avtalen om skattelistene, men som så klarer å skaffe seg tilgang til dataene? spør Gundersen.

Lover å si fra

I høringsnotatet foreslås det også at opplysninger om avdøde personer og personer under 18 år fjernes fra listene. Høringsfristen er 28. mars 2011. Etter høringsfristen vil regjeringen så utforme et lovforslag og fremme det for Stortinget. Regjeringen har flertall og vil dermed kunne vedta loven, uansett hva opposisjonen måtte mene.

- Vi skal gjøre oss hørt i Stortinget, men om regjeringen velger å gi oss gjennomslag er en helt annen sak, sier Gundersen.