Tirsdag melder de tre reiseselskapene på egne nettsider at de har bestemt seg for å kansellere alle reiser til og med 20. august.

Fredag 15. mai kom Utenriksdepartementets (UD) oppdaterte reiseråd, hvor de fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land. Samtidig uttalte UD at det ville komme en ny vurdering for reiseråd i Norden innen 15. juni, og 20. juli for nærliggende europeiske land.

Ving, Tui og Apollo melder at de på grunn av usikkerheten rundt nye reiseråd til Norden og Europa har bestemt at de vil kansellere alle reiser, selv om det kan bli åpnet for reiser ut av Norge før 20. august.

«På den måten vil våre kunder ha en mulighet til å planlegge andre feriereiser i sommer, samtidig som vi i Ving kan legge planer for nye, fantastiske reiser til høsten og vinteren», skriver Ving på sine nettsider. De melder også at de vil kontakte kunder som får reisen sin kansellert.

– Utrolig synd

Leder Astrid Bergmål i Virke reiseliv synes det er uheldig at UDs reiseråd skaper for lite forutsigbarhet for norske reiseselskaper.

– Dette er en direkte konsekvens av den uforutsigbarheten selskapene nå står overfor som følge av regjeringens nye reiseråd. Reiserådene gir så stor uforutsigbarhet at mange nå ser at det blir umulig for dem å gjøre noe annet enn å innstille alt. Dette synes vi er utrolig synd, for internasjonalt reiseliv trenger å komme i gang, sier Bergmål til E24.

Leder Astrid Bergmål i Virke reiseliv mener UDs nye reiseråd er vage og vanskelige for reiseselskapene å forholde seg til. Foto: Virke

Hun mener de tidsubestemte reiserådene UD opererte med før oppdateringen 15. mai, var enklere å jobbe med.

– Vi mener at det burde bli gitt reiseråd som ga bedre forutsigbarhet, eller at man holdt seg til et tidsubestemt reiseråd hvor man åpner opp land for land så fort det er mulig å gjøre på en forsvarlig måte. Det var enklere å forholde seg til enn de nye rådene, sier Bergmål.

Minst 62.000 nordmenn berørt

Ifølge Ving rammer kanselleringene 32.000 norske kunder. Hos Apollo får rundt 30.000 kunder ferien kansellert. Tui har foreløpig ikke tall på hvor mange av kundene som rammes.

Alle selskapene jobber nå med å sende ut nærmere informasjon til berørte kunder.

– Dette er noe som svir for hele bransjen. Reiserådene er vage, og vi kunne valgt å avvente, men vi trengte å ta en avgjørelse nå både for kundene og vår egen del, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24.

Ving har foreløpig ikke regnet på hva kanselleringene vil koste det Petter Stordalen-eide selskapet.

– Vi har forståelse for at det er vanskelig å sette reiseråd nå, så da måtte vi ta egne beslutninger. Det handler først og fremst om kundene – mange har tatt kontakt med oss og lurt på hva som skjer med ferien deres. De ønsker en avklaring så de kan planlegge, sier Røhr-Staff.

– Svært mange hadde allerede kansellert sine reiser, men mange har hatt håp om at ferien skulle kunne gjennomføres. Det er trist at myndighetene gjør det slik at vi må kansellere reiser på så lang sikt, sier administrerende direktør Erik Haug i Apollo.

Han påpeker også at usikkerheten rundt de nye vurderingene for Norden og Europa ble for stor for selskapet og kundene.

– Usikkerheten rundt dette reiserådet, og en så uklar formulering, skaper stor uforutsigbarhet for våre kunder. I tillegg har det dessverre ikke vært mulig å få et klart svar fra UD om hvilke land dette vil omfatte, sier Haug.

Kan endre reiseråd

UD skriver i en mail til E24 tirsdag kveld at reiserådet varer til 20. august «for å gi noe forutsigbarhet i en uforutsigbar situasjon».

– Innen 15. juni vil vi gjøre en vurdering av om det er mulig å åpne opp for reiser til de nordiske landene. Innen 20. juli vil det gjøres en tilsvarende vurdering for enkelte (geografisk) nærliggende land i Europa, skriver underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde ved kommunikasjonsenheten til UD.

Lunde sier at situasjonen er svært uforutsigbar og at de i dag vet vi ikke hvordan pandemien vil utvikle seg i Norge, i Norden og Europa eller i verden for øvrig.

– Selv om Utenriksdepartementets reiseråd varer til 20. august, kan situasjonen endre seg raskt, også til det bedre, og UD vil da vurdere å endre reiserådet. Folkehelseinstituttets vurderinger av smittesituasjonen i ulike land vil bli svært viktig i denne prosessen. I tillegg ser vi på andre forhold som inkluderer lokale reiserestriksjoner, tilgang til helsetjenester og utenrikstjenestens mulighet til å gi konsulær bistand lokalt, skriver Lunde.

Hun påpeker at UDs reiseråd er ikke et forbud eller pålegg.

– Det er heller ikke noen formell kobling mellom UDs reiseråd og pakkereiseloven. Det er i så måte opp til hver enkelt å vurdere hvordan man vil forholde seg til reiserådet.