Stormberg Group er nå storeier i XXL etter en rekke aksjekjøp.

På aksjonærlisten er Stormberg Group oppført med 2,65 millioner aksjer i XXL. Dermed er den Kristiansand-baserte sportskjeden 14. største aksjonær.

Aksjene er verdt knappe fem millioner kroner på Oslo Børs fredag ettermiddag.

Stormberg Group kjøpte en stor del av aksjene for et millionbeløp måneden før de to sportsselskapene offentliggjorde et samarbeid:

  • 13. april kjøpte Stormberg Group de siste aksjene før samarbeidsavtalen ble inngått, bekrefter Olsen. På dette tidspunktet var Olsen eneeier av Stormberg Group

  • I starten av mai ble selskapene enige om en intensjonsavtale. Samtalene hadde da pågått en god stund, og selskapene hadde diskutert ulike muligheter for samarbeid, ifølge XXL

  • 9. mai la selskapene frem en pressemelding om samarbeidet. Aksjekursen til XXL steg 18,3 prosent samme dag som selskapene meldte om samarbeidsavtalen

Avviser at han visste mer enn markedet

Olsen sier aksjene er kjøpt fordi Stormberg har tro på XXL og på menneskene som jobber der.

– Visste du mer enn markedet da Stormberg kjøpte XXL-aksjer i april?

– Kjøpet er ikke basert på annen relevant kunnskap enn det markedet hadde tilgang til.

Olsen sier dette er første runde av en rekke aksjekjøp Stormberg planlegger å foreta, «uavhengig av nåværende kursnivå».

– Jeg er ikke opptatt av den kortsiktige kursutviklingen. Jeg er opptatt av hvem som blir den langsiktige vinneren i sportsbransjen.

Til Fædrelandsvennen har Olsen sagt at han ikke har eid aksjer i XXL tidligere.

– Jeg har ikke handlet noe særlig aksjer på 30 år. Jeg kjøpte mine første aksjer i tenårene og var med på børskrakket i 1987. Da var det ikke noe særlig gøy lenger og jeg har hatt fokus på det jeg kan og ikke gjort det jeg ikke kan, sa Olsen i forbindelse med XXL-avtalen i mai.

Ingen børsmelding

I pressemeldingen om samarbeidet går det frem at XXL kjøper 15 prosent av Stormberg for en ukjent sum.

Oslo Børs-noterte XXL la ikke ut en børsmelding om avtalen. Årsaken er ifølge selskapet at avtalen er for liten.

– Stormberg står fritt til å kjøpe og selge aksjer i XXL i likhet med alle andre, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim i XXL.

Selskaper notert på Oslo Børs må informere markedet om visse kursdrivende opplysninger gjennom Børsens meldingssystem. Selskapet skal basert på regelverket selv vurdere om informasjonen er meldepliktig.

Senere har aksjekursen til XXL falt tilbake, etter at kursen umiddelbart skjøt opp i kjølvannet av meldingen om samarbeidet.

XXL-sjef Freddy Sobin og Stormberg-gründer Steinar Olsen. Foto: Renata Gapsa

Meglerhus ser kapitalbehov

XXL har møtt kraftig motvind fra lavere forbruk og fallende etterspørsel etter sportsutstyr, samtidig som lagrene er høye og varer selges i store tilbudskampanjer.

Analytikere som følger XXL, venter at den pressede sportskjeden vil bli nødt til å hente friske penger for å fylle en slunken kasse.

I takt med emisjonsfrykten har kursen blitt presset ned.

Torsdag var Nordea ute med en analyse hvor analytikerne regner med at XXL trenger 500 millioner kroner i påfyll hvis ikke selskapet får til en rask snuoperasjon – noe analytikerne anser som usannsynlig.

I midten av juni, etter at XXL varslet markedet om dårlige resultater og forskjellige skatteendringer, anslo også analytikerne i Pareto Securities at XXL må gjøre en kapitalinnhenting på minst en halv milliard i løpet av andre halvår.

Analytikerne anslår at sportskjeden har et kapitalbehov et halvt år etter forrige påfyll av penger.

I desember hentet XXL, hvor oppkjøpsfondet Altor, XXL- grunnlegger Øivind Tidemandsen, Ferd og fondsforvalteren Odin er de største eierne, 500 millioner kroner til en kurs på 3,70 kroner per aksje.

Siden den gang er kursen nesten halvert.

På topp i 2016 var XXL priset til over 15 milliarder kroner på Oslo Børs, men verdien har krympet og i dag har kjeden en markedsverdi på 730 millioner kroner.