Ikea reduserte prisen på 800 varer i Norge før jul, og nå blir ytterligere 1200 produkter billigere.

– Nå ser vi at prisene på råvarer og transport har gått ned. Alt det vi får av lavere priser på innkjøp går videre til priskutt for kundene, sier Carl Aaby, administrerende direktør i Ikea Norge, til E24.

Det skal også komme flere priskutt utover våren, ifølge Ikea-sjefen. Totalt beløper reduksjonene seg til en halv milliard kroner.

Aaby forsikrer om at kundene ikke vil møte på mikroskopiske kutt på noen av varene som blir billigere. I snitt er kuttene på 20 prosent, men med mindre prosentkutt på de dyrere varene, opplyser han.

– Det er ingen tullekutt fra oss. Sånt driver vi ikke med.

– Logisk at vi setter ned prisene

Det har vært kraftig prisvekst i Norge og i mange andre land de siste årene. Ettervirkningene av coronapandemien og høyere energipriser etter Ukraina-krigen er viktige årsaker.

Ikea har også jekket opp sine priser i denne perioden. Selskapet har blant annet vist til dyrere råvarer og økende innkjøpspriser, høyere fraktkostnader og behovet for å opprettholde lønnsomheten.

– Vår strategi har alltid vært å tilby så rimelige priser som mulig, men vi var dessverre ikke immune mot økte kostnader under pandemien.

Høy prisvekst og mindre kjøpekraft har samtidig bidratt til tyngre tider for møbelbransjen generelt, etter gode år under pandemien. Ikea Norge økte likevel resultatet med 150 millioner kroner i regnskapsåret 2022/2023.

– Begynner marginene å bli så bra igjen at man kan kutte?

– Ja, altså, vi ønsket aldri å høyne prisene under pandemien, men dessverre var vi tvunget til å gjøre det. Så jeg tenker det er logisk at vi setter ned prisene så fort vi har muligheten til det.

– Så får vi se hva det innebærer på resultatet senere i år. På lang sikt er målet å få prisene ned på nivåene før pandemien, i 2018–2019.

Pølseprisen kuttet

Ikea poengterer at de i desember satte ned prisene på 800 produkter, og at dette er en fortsettelse.

Pølseprisen ble også satt ned til 5 kroner igjen etter nyttår, fra 12 kroner i fjor. Det har dratt opp pølsesalget.

– Ja, det har økt betydelig i volum. Det er både moro og forventet.

– Januar har samtidig vært en rar måned med snø, is og stormer, så det tar litt tid før vi kan si sikkert hvor mye høyere det egentlig ligger.