— Dette blir en kjempeinvestering for Sørlandschips. Det lille eventyret skal fortsette å vokse, sier en stolt administrerende direktør i Sørlandschips, Trond Haug, til Fædrelandsvennen.

Det blir en vekst på 40-50 prosent fra dagens arbeidsstokk.

«Sørlandschips skal bygge en ny toppmoderne fabrikk på Mjåvann, kun et lite steinkast unna dagens produksjonslokaler. I tillegg til produksjon av Sørlandschips vil også de nye lokalene romme selskapets østlandsbaserte nøtteproduksjon,» skriver selskapet i en presseinvitasjon som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

Sørlandschips' nye produksjonslokaler skal ligge innerst i Mjåvannsvegen i Kristiansand. Dette bildet er av området hvor fabrikken trolig vil ligge. Foto: Sondre Steen Holvik

Nøtter til SørlandetPer i dag produseres både original og rifla chips på Sørlandet, mens nøtteproduksjonen, inklusive «i farta»-serien, foregår på Østlandet.

SE VIDEO: Slik lages Sørlandschips

Haug, som helst ville vente med detaljene om gladnyheten til pressekonferansen torsdag, kunne imidlertid røpe noen detaljer på forhånd.

— Vi har lyst til å samlokalisere vår snacksproduksjon på Sørlandet under én felles ledelse. Nåværende produksjon fungerer veldig bra, og vi ønsker derfor å satse på landsdelen, sier Haug.

Sørlandschips med havsalt, som har vært med siden starten i 1990, den desiderte bestselgeren. Foto: Ukjent

Nye arbeidsplasserI presseinvitasjonen kommer det også fram at satsingen vil tilføre flere nye arbeidsplasser til regionen.

— Hvor mange arbeidsplasser snakker vi om?

— Det blir en vekst på 40-50 prosent fra dagens arbeidsstokk, svarer chipsdirektøren.

Dersom antall ansatte oppgitt i regnskapet for 2014 stemmer, tilsier det 7-8 ekstra arbeidsplasser.

Symbolsk spadetak torsdag

- Hvor store lokaler får dere?

— Det tenkte jeg å kunne svare på i morgen, sier en hemmelighetsfull Haug.

Da får blant annet gründer Leif Arne Bjerland æren av å sette spaden i jorda og foreta det første symbolske spadetaket på den nye tomta på Mjåland.

— Vi får mye større arealer og mulighet til å drive innovasjon i utviklingen av nye typer snacks. Det blir en betydelig satsing i bygg, anlegg og maskiner, avslutter Haug.

Fabrikksjef Vetle Misje i Sørlandschips' nåværende produksjonslokaler på Mjaavann. Foto: Tore André Baardsen

Rekordår i fjorNyheten kommer bare en måned etter resultatet for 2014 ble lagt fram. Der kom det fram at nordmenn aldri har spist så mye Sørlandschips som nå. I fjor ble det solgt chips og nøtter for 209 millioner kroner — en formidabel økning fra første driftsår 1991 da omsetningen var på rundt fem millioner. I 2008 ble merkebøyen 100 mill. passert, mens 200 millioner ble passert i 2013.

Det blir en betydelig satsing i bygg, anlegg og maskiner.

— Forbrukere over hele Norge elsker Sørlandschips, uttalte direktør Haug, og fortalte at den desiderte bestselgeren er Sørlandschips med havsalt, den som har vært med siden starten.

— De tre bestselgerne er den hvite serien - det vil si havsalt, crème fraiche og paprika, sa Haug.

25års-jubilant

Sørlandschips, som fyller 25 år i år, samles dermed der det hele begynte i 1990. Historien er fortalt på millioner av chipsposer, og handler i korte trekk om at Terje Marcussen hadde smakt en helt annen type chips i Amerika i 1990. Han kjøpte med seg noen poser hjem, og lot kameratene få smake.

Få måneder senere var Terje Marcussen, Steinar Bruskeland, Rune Iversen og Leif Arne Bjerland i gang med å produsere og selge chips, og skapte et snackseventyr og sørlandsk matvareindustrihistorie som nå får et nytt kapittel.