Det skriver tilsynsmyndigheten i en melding onsdag.

Botens størrelse er på 300 millioner svenske kroner, tilsvarende 309 millioner norske kroner.

Sanksjonsgebyret kommer etter at Finansinspektionen (FI) har undersøkt hendelsen fra 2018 hvor prisforskjellen mellom nordiske og tyske kraftpriser økte kraftig. Dette førte til at Aas fikk et milliardtap han til slutt ikke klarte å dekke.

Ettersom Aas ikke kunne dekke tapet måtte Nasdaq bruke mislighetsfondet for å dekke disse. Dette fondet var satt sammen av midlene fra alle Nasdaqs clearingmedlemmer og skulle dekke slike tap.

«FIs undersøkelse viser at Nasdaq Clearing har hatt alvorlige mangler i sin virksomhet. Selskapet har ikke stilt tilstrekkelige krav til clearingmedlemmenes økonomiske og driftsmessige evne og en feil beregning har ført til at for lite sikkerhetsmargin har blitt inkludert», skriver Finansinspektionen i sin beslutning.

Nasdaq får samtidig en advarsel for «alvorlige mangler i sin virksomhet».

Mener Nasdaq brøt loven

Tilsynsmyndigheten mener også at selskapet har brutt mot investeringsforbudet i EUs forordning om OTC-derivater, sentrale motparter og transaksjonsregister «gjennom å investere egne midler i derivater over altfor lang tid etter misligholdshendelsen». Dette har ifølge tilsynsmyndigheten medført ulovlige eksponeringer mot kreditt- og markedsrisiko.

«Overtredelsene har innebåret uakseptabel risiko i Nasdaq Clearings virksomhet, som kunne fått meget alvorlige konsekvenser for det finansielle systemet,» skriver FI.

Tilsynsmyndigheten legger til at Nasdaq har tatt grep for å rette manglene, og at det er derfor selskapet ilegges et gebyr på 300 millioner samt en advarsel.

Nasdaq skriver i en pressemelding onsdag at de tok flere grep for å styrke motstandskraften og robustheten umiddelbart etter hendelsen. De vil nå vurdere FIs beslutning før de bestemmer seg for hvilke grep de vil ta, ifølge Reuters.

Det var bransjenettstedet Montel som først omtalte saken i Norge.

Kredittsjekket ikke Aas på 11 måneder

Der var tilbake i september 2018 Einar Aas sendte en svært sjelden pressemelding til norske medier. Den inneholdt den dramatiske beskjeden om at han var på vei mot personlig konkurs.

I løpet av bare en uke hadde Aas’ da tapt minst 1,3 milliarder kroner i det som da var et svært ustabilt kraftmarked.

Senere kom han til enighet med kreditorene og solgte unna store verdier.

Nasdaq Clearing har fått kraftig kritikk fra flere kanter etter hendelsen.

I ukene etter kom det blant annet frem at Nasdaq ikke hadde kredittsjekket Aas på 11 måneder før hendelsen inntraff.

«Den siste gjennomgangen av det relevante clearingmedlemmets finansielle situasjon ble utført i oktober 2017, da de siste offisielle data ble publisert av norske skattemyndigheter», skrev clearinghuset i et brev til sine medlemmer i slutten av september 2018.

Clearinghuset skal ikke ha omtalt hvilke rutiner de har for å kontrollere medlemmenes likviditet, men henviser til gjennomgangen som foretas av konsulentselskapet Oliver Wyman, skrev Montel den gangen.