Streikefaren i Norwegian er avblåst. Riksmekler Nils Dalseide møtte mandag pressen sammen med Bjørn Kjos og pilot-representant Halvor Vatnar. Foto: Junge, Heiko

Det blir ingen streik blant Norwegian-pilotene. Det informerte riksmekler Nils Dalseide pressen om litt over klokken 9 mandag morgen. Han møtte pressen sammen med Bjørn Kjos og leder for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar.

— Dette er en fornuftig avtale for begge sider og vi er glade for å unngå streik. De som rammes av en streik er de som absolutt ikke skal rammes, nemlig passasjerene, sier Bjørn Kjos til TV2 Nyhetskanalen.

Han er klar på at både selskapet og pilotene har gitt noe for å unngå streik.

— Det er alltid slik at partene gir og tar. Denne avtalen er noe vi kan leve med og pilotene kan leve med, sier Kjos.

— Alle våre hovedkrav er innfridd, sier lederen for Norwegian Pilot Union, Halvor Vatnar, til Aftenposten. Han er svært fornøyd med avtalen som nå ligger på bordet.

Oppretter ny konsernstruktur

Avtalen innebærer at pilotene blir ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway, og at Norwegian Air Shuttle blir et holdingselskap.

Disse datterselskapene inngår i strategien for å gjøre Norwegian til et internasjonalt lavprisselskap som også skal kunne tilby interkontinentale flygninger med besetninger fra lavkostland.

Riksmekler Nils Dalseide møter pressen mandag morgen. Foto: Berg-Rusten

– Selv om ansatte blir spredt i flere ulike datterselskaper, opprettholder vi et fellesskap i Skandinavia gjennom identisk tariffavtale. Norwegian får den nødvendige friheten til å effektivisere, samtidig som vi vil jobbe for at ansatte i de ulike landene organiserer seg, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud ifølge NTB.

— Svært hard mekling

— Det har vært en svært hard mekling der vi har stått langt fra hverandre, men vi har fått gjennomslag for felles tariffavtale i Skandinavia, uavhengig av den omorganiseringen som skjer. Vi har også fått gjennomslag for like karrieremuligheter uansett hvor den enkelte er stasjonert og hvilken base vi jobber på, sier leder for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar.

Vatnar fortalte også pressen at pilotene har fått igjennom at det skal være faste ansettelser for faste behov, at inngåtte avtaler holdes og at ytelsespensjon gjeninnføres. Det siste har vært et stridstema etter at selskapet flyttet pilotene over fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Norwegian tapte i Arbeidsretten da pilotene gikk til sak, og saken ble av selskapet anket til Høyesretett. Nå er anken frafalt, og ytelsespensjon gjeninnført.

— Kan ikke eksportere norske vilkår

At pilotene blir ansatt i driftsselskaper og ikke moderselskapet, har vært stridens kjerne. De har fryktet for sine lønns- og arbeidsavtaler. Norwegians ledelse har fastholdt at frykten er ubegrunnet, men sier at rent lokale ansettelser, i for eksempel Spania, vil ta hensyn til landets eget lønnsnivå og ikke det norske.

— Man kan ikke eksportere norske vilkår til andre land. Vi innfører endringene for å få en moderne struktur, sier Kjos mandag.

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sier til Aftenposten at flytrafikken går som normalt mandag morgen.

Hadde ikke partene kommet til enighet ville 603 piloter gått ut i streik mandag formiddag.