LILLESAND: — Det er klart det er dramatisk når vi mister en av våre største kunder. Vi hadde en langsiktig kontrakt med Rec, sier Lars Petter Maltby , administrerende direktør ved

Lars Petter Maltby, administrerende direktør ved Saint-Gobain i Lillesand. Foto: Lars Hoen

Saint-Gobain i Lillesand.

Onsdag denne uken ble det kjent at solenergiselskapet Rec (Renewable energy corporation) ikke lenger vil finansiere den norske delen av selskapet, Rec Wafer. Konkursen får store konsekvenser for Saint-Gobain i Lillesand, som i 2008 inngikk en kontrakt med Rec om leveranser av foredlet silisiumkarbid verdt hele 800 millioner kroner. Kontrakten førte også til at Saint-Gobain investerte rundt 200 millioner kroner i bedriftens avdeling i Eydehavn.

Må kutte

— Dette er litt som når en kunde bestiller maten, har begynt å spise, og så løper fra regningen midt i måltidet. Nå blir det opp til våre forretningsadvokater i Paris å finne ut hvordan regningen skal gjøres opp. Rec har fortsatt økonomiske forpliktelser til oss, påpeker Maltby, som nå må kutte i arbeidsstokken som teller rundt 221 ansatte.

— Vi startet de første permitteringene allerede i august i fjor, siden har det gått gradvis, og vi har vel permittert rundt 50 ansatte det siste året. I tillegg har flere valgt å slutte frivillig. Med denne konkursen blir vi nødt til å gjøre om flere av permitteringene til oppsigelser, bekrefter Maltby.

Tøff bransje

— Hvor mange vil miste jobben?

— Det kan jeg ikke uttale meg om nå, vi har akkurat fått denne nyheten. Men det er klart vi vil merke en vesentlig reduksjon i omsetningen vår. Solcellemarkedet utgjør en stor del av produksjonen vår, og det er vanskelig å finne alternativer i en så konkurranseutsatt bransje. Men vi har tro på vårt produkt, og vi flere andre markeder vi selger til, som dieselpartikkelfilter til bilindustrien, slipemiddelmarkedet og keramikkprodukter til bil - og forsvarsindustrien, påpeker Maltby.

Elkem Solar i Kristiansand blir derimot ikke direkte berørt av konkursen i Rec Wafer.

— Nei, vi hadde ingen forretningsmessige forhold til Rec. Men at det er tøffe tider i bransjen, er det ingen tvil om, og det merker også vi, sier Trond Sæterstad, direktør ved Elkem Solar i Kristiansand.