Både i skrift- og muntlig format fortsetter opposisjonspartiene Rødt, SV og MDG kampen om å redde solcellebedriften Rec Solar.

Onsdag stilte både Lars Haltbrekken (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt) næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til veggs om saken under Stortingets spørretime.

Næringsministeren hadde ingen nye løfter å komme med på kort sikt, men peker på regjeringens kraftutbyggingsplaner og hvordan disse vil bidra til å dempe strømprisene på lengre sikt.

Rec Solar er en kraftintensiv bedrift som produserer silisium ved å gjenbruke avfall fra solcelleindustrien. På grunn av de skyhøye strømprisene har over 200 ansatte i Kristiansand og Herøya vært permittert, og fabrikkene vært stengt siden starten av september.

– Vurdering selskapet har gjort

På grunn av en fersk helomvending av produksjonen hadde ikke Rec Solar fastprisavtale på strøm da prisene virkelig skjøt i taket. Rec Solar-sjefen sa til E24 før jul at de har fått tilbud om fastprisavtaler gjennom høsten, men at alle så langt har gitt en for høy pris.

– Jeg registrerer at Rec Solar tidligere har takket nei til fastprisavtaler på nivåer som i dag fremstår som veldig gunstige, og det er jo en forretningsmessig vurdering selskapet har gjort, sier Vestre fra talerstolen på Stortinget.

Peker på fastpris-løsning

Vestre peker under spørretimen på ny på den sentrale løsningen regjeringen har lansert for å hjelpe bedrifter med strømprisene fremover, nemlig fastprisavtaler fra kraftselskapene.

Løsningen har fått kraftig kritikk fra flere hold, også under onsdagens spørretime.

Tidligere har ikke Rec Solar vært omfattet av Vestres ordning og har dermed kun hatt mulighet til å tegne avtaler på minst syv år.

Nå er det ifølge Vestre klart at også Rec Solar får mulighet til å inngå avtaler på tre eller fem år.

– Hver enkelt bedrift må vurdere hva de mener er riktig risiko å ta. Det er ikke næringsministerens eller regjeringens jobb å forklare norske bedriftseiere, private eiere, hvilke avtale de skal ligge i, sier han onsdag.

Rec Solar opplyser til E24 at de så langt ikke har fått bekreftet at de omfattes av Vestres fastpris-grep og at ingen kraftselskaper så langt har tilbudt selskapet avtaler med tre- eller femårig løpetid.

– Nå må Vestre våkne

Hverken SVs Haltbrekken eller Rødts Moxnes er begeistret for svarene Vestre kom med onsdag.

– Dette er overhodet ikke godt nok. I bunn og grunn er dette et spørsmål om vi skal være en industrinasjon eller en råvareeksportør. Om vi skal foredle kraften til produksjon av metaller og mineraler som verden trenger, eller bare sende ut kraften, sier Moxnes til E24.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes under den muntlige spørretimen på Stortinget i Oslo onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Han mener Rec Solar er et kroneksempel på næringsministerens grønne satsing, grønt industriløft. Moxnes mener fastpris-løsningen til Vestre ikke er god nok.

– Om han skal tviholde på børsstyrte strømpriser, så risikerer de å slå beina under Rec og en rekke andre kraftforedlende industribedrifter. Nå må Vestre våkne, sier Moxnes.

Det samme budskapet har Haltbrekken i SV.

– Dette er en svært viktig bedrift og vi vil fortsette å presse regjeringen til å komme på banen med tiltak som vil sørge for at produksjonen kommer i gang igjen, sier Haltbrekken.