Saftige rentehopp og kraftig prisvekst har slanket lommebøkene til nordmenn flest.

På knapt et år har boliglånet blitt to-tre ganger så dyrt, samtidig som prisene på alt fra matvarer til strøm og drivstoff, har skutt i været.

Denne uken viste DNBs korttall for april et betydelig fall i forbruket, det første siden før pandemien. Den samme kalddusjen viste omsetningen i detaljhandelen, som falt mer enn ventet fra mars til april.

Merete Gillund leder Bank Norwegian, en filial av svenske Nordax Bank. Foto: Adrian Nielsen/E24

– Spent

Den svenskeide forbrukslånsbanken Bank Norwegian, den største rene forbrukslånsbanken i det norske forbrukslånsmarkedet, er foreløpig lite bekymret for nordmenns betalingsevne.

– Vi er veldig spent på hvordan dette kommer til å gå. Den første syretesten får vi i juni med feriepengene, som kundene normalt benytter til å betale kraftig ned på gjelden, sier Bank Norwegian- sjef Merete Gillund til E24.

Samtidig som kostnadene har økt, har norske forbrukere også bestilt sydenreiser som aldri før.

Spørsmålet er om hele eller større deler av feriepengene enn normalt har blitt forskuttert for å betale gildet, og hva sluttregningen blir ettersom den svake kronen vil gjøre utenlandsferien betydelig dyrere i år, påpeker banktoppen.

– Syretest nummer to, kommer ved betalingsforfall 15. august, og nummer tre den 15. september, sier Gillund.

Ser ikke endring i betalingsevne

Forbrukslånsbanken Santander Consumer Bank merker heller ikke særlig endring i kundenes betalingsevne.

– Vi opplever ikke per i dag noen drastiske endringer i våre kunders betalingsevne, selv om den makroøkonomiske situasjonen er krevende, sier kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Santander til E24.

Kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen, Santander Consumer Bank. Foto: Santander

Han legger til banken opplevde en økning i forespørsler om betalingsutsettelse fra oktober 2022 fram til februar i år. Fra mai har dette returnert til normale nivåer.

– Vi følger med og er opptatt av å gi gode råd til våre kunder i det som for mange er en forverret økonomisk situasjon, sier Pedersen.

Mindre forbrukslån

Santander har blitt en betydelig aktør innen bilfinansiering i det norske markedet. Selskapets utlånsportefølje består 85 prosent av sikrede lån, mens resterende er forbrukslån og kredittkort.

Santanders portefølje av forbrukslån ble i årets første kvartal redusert med rundt syv prosent sammenlignet med fjerde kvartal i fjor.

– Dette skyldes delvis sterk konkurranse innenfor markedet, men også redusert appetitt blant forbrukere grunnet den økonomiske situasjonen, sier Pedersen.

Mer inkasso

Inkassogiganten Intrum opplever en gradvis og beskjeden oppgang i antall inkassosaker, men nivået er fortsatt lavere enn det var før pandemien.

Samtidig er det tegn til at renteøkningene begynner å bite for enkelte både hva gjelder billån og boliglån, sier sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum til E24.

Sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum. Foto: Intrum

– Nå er vi snart der vi var før pandemien på boliglån som går til inkasso, etter at det halverte seg under pandemien, og for billån så er vi der vi var i mars 2020, sier han.

Han legger til at inkassosaker først iverksettes etter 2–3 avdragsmislighold, og at bankene først forsøker å løse situasjonen sammen med kunden.

Samtidig tar det tid fra Norges Banks varslede renteøkninger til de kommersielle bankene setter opp sine renter for kundene.

Dermed har man ikke sett den fulle effekten av den senere tids renteøkninger, ifølge analytikeren.

Han mener man må ta høyde for at inkassotallene vil øke i andre halvår.

– Gjelden blir suksessivt dyrere å betjene for hver renteøkning, og det er nærliggende å tro at misligholdet vil fortsette i tiden som kommer, sier Trasti.