Mildvær fører til billigere strøm til glede for norske forbrukere. Mildvær fører til billigere strøm til glede for norske forbrukere. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Kraftig fall i strømprisene

Nedbør og mildvær har sendt strømprisene nedover på tampen av 2019. Utsiktene for nyåret ser nå betraktelig bedre ut enn tidligere.

Et brått værskifte med mye nedbør og mildvær har kastet helt om på markedet, sier kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group til Dagens Næringsliv.

– Det har kommet et omslag, og bare de siste par dagene har utsiktene endret seg dramatisk. Vinterprisene ser nå mye bedre ut for forbrukerne, sier han.

Bare gjennom helgen falt strømprisen med nesten tjue prosent, til rundt 31 euro per megawattime (MWh), opplyser Rennesund. Til sammenligning lå prisen på rundt 50 euro ved utgangen av fjoråret.

Det milde været fører til at forbruket til oppvarming går ned, samtidig som snøsmelting og nedbør fyller opp magasinene til vannkraftverkene.

Tirsdag morgen var spotprisen på strøm på Østlandet på rundt 40 øre per kilowattime, mens den i begynnelsen av desember var oppe i over 60 øre. Den totale strømregningen består av prisen på kraften pluss avgifter og nettleie.