— Det er nærmere 30 grader flere steder i Norge. Meteorologene melder varmt og godt vær i enda flere dager. Hva betyr det for oss at det er så varmt?

- Først og fremst at de fleste av oss har en deilig sommer! Det er gledelig at hele landet nyter godt av godværet. Nå er mange ute i solen og «oppe i trærne», men varmen og solen må tilpasses den enkelte. Man må ta forholdsregler, ikke bli for tørst, varm eller brenne huden, ha på rikelig med solbeskyttelse. Det er også lurt å ha på seg lette, lyse klær for å beskytte seg mot sollyset.

— Er det noen som tåler sommervarmen dårligere enn andre?

- Barn og eldre bør passe godt på. Jo mindre man er, desto bedre må man beskyttes. Foreldre må følge godt med de små barna, og smøre dem ofte. La dem bade, ta dem med til kjøligere rom og gi dem godt med drikke. Prøv å unngå å sovne i solen. Mange kjører bil nå i ferien, og da er det viktig at temperaturen i bilen er passelig. Ikke gå fra barn eller dyr i bilen, og ikke sett igjen barnevognen i solsteken.

- Det er flott å være ute på dagen i varmen, men litt verre når man skal prøve å sove i varme rom. Har du noen tips til bedre nattesøvn under hetebølgen?

- Det er lurt å ligge med minst mulig klær på seg. Om man er heldig og har aircondition, kan man stille den inn på en behagelig temperatur. Myggnett kan også være lurt, spesielt til barna, så de ikke blir stukket om natten. Det er lov å stå opp for å ta seg en dusj eller et nattbad også!

- Kan det bli farlig varmt? Hva er rådet om man får solstikk?

Må vite fordi: Oslo nå er varmere enn Sentral-Europa, og hele landet kan regne med varme sommerdager resten av uken.

- Det kan bli farlig om man blir for varm eller uttørket. Da kan man få heteslag, eller solstikk som det også kalles, eller for høy kjernetemperatur i kroppen. Derfor er det fint at flere er sammen når man er ute i ekstrem varme. Da er det nemlig viktig å få hjelp til å kjøle seg ned raskt, for eksempel ved å ta en dusj. Man kan også legge på våte håndklær hvis man reagerer på varmen. Får et barn solstikk, bør det sjekkes av en lege. Ting skjer raskere i små kropper enn hos voksne. Derfor er det viktig å passe ekstra godt på barna når det er varmt ute.

- Hvordan bør vi kle oss i varmen?

- Man skal ha på seg det man selv synes er behagelig. Det er lurt med lyse, lette klær. Jo lettere man har for å bli brent, desto mer dekkende klær bør man ha på seg. En lys, bredbremmet sommerhatt er ikke så dumt. Barn bør ikke kles på for mye i varmen eller pakkes inn i dyner og tepper. Bruk heller tepper og klær som gir god lufting. Lyse lette klær - og rikelig med drikke.

- Andre tips?

- Nå er det deilig vær over hele landet, og det er viktig at man koser seg i det fine sommerværet. Man kan kjøle seg ned ved å dusje, bade eller være der det blåser litt. Kjølig drikke er også lurt. Ta gjerne en saftis. Man skal drikke rikelig, selv om man ikke svetter mye. Man taper mye væske i kroppen gjennom pusten. Alkoholholdige drikker er ikke god væskeerstatning, så man må huske å drikke vann ved siden av. Selv om man oppholder i skyggen, kan man bli solbrent, så det er lurt å smøre seg jevnlig. Om man er i nærheten av vann eller strand, blir man eksponert for kraftig sollys selv på skyggefulle områder.