— Dette viser hvordan markedet for fritidsboliger er, sier eiendomsmegler Kjetil Lossius i Sørmegleren. Han solgte det sterkt rabatterte sommerhuset på Sjursholmen nylig.

Sommeren 2008, like før finanskrisen traff verden, ble fritidsboligen solgt for 14 millioner kroner.

Stedet ligger idyllisk til på landfaste Sjursholmen ved Krossnes i Søgne. På eiendommen er det egen sandstrand og stort bryggeanlegg like utenfor døra.

For seks år siden sto finansmiljøet fra Oslo nærmest i kø for å sikre seg slike steder. Nå er det tyngre.

Opp og ned igjen

Landstedet ble lagt ut for salg i mai med en prisantydning på 9,75 millioner kroner. Avslag på 4,25 millioner var ikke nok for å få solgt. Tre måneder senere var høyeste bud 8 millioner kroner, og eiendommen skiftet eier.

— Hytteprisene på slike steder har gått kraftig ned. Det er ikke annet å si, sier Lossius. Han sier det var en vanvittig prisvekst i mange år før det begynte å falle. Den aktuelle eiendommen i Søgne steg med ni millioner kroner på ni år fra 1999 til 2008 - for så å falle med seks millioner på de neste seks årene.

— Bjørn Kjos har sammen med flere dårlige sommere skylden for å ødelegge hyttemarkedet, sier Lossius og sikter til at Norwegian-eieren har gjort det billigere å fly.

— Dermed kjøper mange heller i Spania. Der er det billig mat, billig drikke og billig å bo. Dessuten er de garantert god temperatur, sier megleren.

Bra i mellomklassen

Fædrelandsvennen har i sommer skrevet at det har skjedd en bedring i hyttemarkedet i sørlandsskjærgården. Spesielt har det vært solgt mange enheter i vestre del av Vest-Agder. I tillegg er det satt rekord med en eiendom til 52 millioner kroner i Blindleia i Lillesand.

— Jeg er ikke uenig i at det er kommet en del positivitet inn i hyttemarkedet i år etter to svært gode sommere. Jeg tror prisfallet er tatt, og at vi nå ser en oppsving. Men det er først og fremst blant hytter fra to til fem millioner kroner det går bra, sier Lossius.

— Dessuten har man noen spesielle tilfeller i Lillesand, legger han til.

I Søgne er det i år solgt fem hytter over fem millioner kroner. Den dyreste kostet 10,2 millioner.

— Søgne har en stor skjærgård med mange flotte hytter. Når det ikke selges flere i høy prisklasse, så sier det at markedet ikke er veldig bra, sier Lossius.

Bud fra Rogaland

Alle de fem fritidsboligene som er solgt for over fem millioner kroner i Søgne er solgt for mindre enn den opprinnelige prisantydningen. Ved de tre dyreste er det slått av til sammen fem millioner kroner.

To av dem har eiendomsmegler Gustav Sædberg solgt.

— Noen vil gjerne selge raskt og godtar en pris under antydning. På en av disse eiendommene var det tre budgivere, alle fra Rogaland. Hytta ligger på Ålo og ble solgt for 8,2 millioner kroner. Han tror Søgne-skjærgården er verken bedre eller dårligere enn resten av hyttemarkedet.

— Kjøperne er der, og markedet er bedre enn det har vært i noen år. Vi merker mye større interesse enn i fjor.

Men det er fortsatt kjøpers marked, og de ser ofte på flere eiendommer og tar seg god tid, sier Sædberg.

Det har gått tungt for hyttesalget i Søgne de siste årene. Alle de dyreste objektene har gått for mindre enn prisantydning. Foto: Lars Hoen