Da pensjonsreformen ble innført i januar 2011, fikk mange inntrykk av at alle nå kunne ta ut pensjon fra fylte 62 år. Men en stor andel av befolkningen har for lav pensjonsopptjening til det. Særlig kvinner havner i denne fallgruven, og halvparten av norske kvinner må fortsette i jobb etter at de har passert 62 år, viser tall fra Nav. Blant menn gjelder det kun én av ti.

Det er flere årsaker til at så få kvinner har tjent opp nok pensjonspoeng ved 62 år:

  • Kvinner har generelt lavere lønn.

  • Fire av ti kvinner jobber deltid.

  • Bare én av ti menn i deltidsarbeid.

Fysisk tøffe jobber

Fagforbundet representerer noen av yrkesgruppene med flest kvinner, deriblant hjelpepleiere og renholdsarbeidere. Pensjonsrådgiver Steinar Fuglevaag i Fagforbundet forteller at nærmere 80 prosent av medlemmene er kvinner, og andelen deltidsarbeidende i for eksempel pleie— og omsorgssektoren er på rundt 70 prosent.

— De fleste som jobber i offentlig sektor har rett til AFP, og kan dermed gå av med tidlig pensjon tross flere år med deltidsarbeid. Blant ansatte i privat sektor, er det bare halvparten som har AFP-ordning. Fordi AFP-ordningen i privat sektor har strengere krav enn offentlig sektor, vil det være flere som ikke kvalifiserer til AFP fra 62 år. Særlig arbeidstagere innen renhold, renovasjon og hotell risikerer å måtte jobbe lenger enn 62 år, sier Fuglevaag.Det samme gjelder en stor del ansatte i varehandelen. Runa Bolstad Laume, prosjektkoordinator i Handel og Kontor (Oslo og Akershus), er redd mange av medlemmene ikke tenker på om de opparbeider seg nok pensjonspoeng før det er for sent.

Ikke mange småbarnsmødre

Det er typisk mest deltidsarbeid i yrker med flest kvinner. Men i motsetning til hva mange kanskje tror, er det ikke småbarnsmødre som jobber mest deltid. Fire av ti kvinner som enten ikke har barn eller har barn over 16 år, jobber deltid, viser tall fra SSB. Blant kvinner med barn under 16 år, jobber tre av ti deltid.

Laume er imidlertid mest opptatt av det hun kaller en systematisk forskjellsbehandling mellom kjønnene i lønnsspørsmål, som fører til at kvinner får lavere alderspensjon.— Kvinner tjener generelt 85 prosent av menns lønn. Selv innenfor de samme yrkesgruppene er det store forskjeller i lønn mellom kvinner og menn, uten at det er noen objektiv grunn til det, sier hun.

Lønnsforskjellene forplanter seg inn i pensjonsalder: Menn har en gjennomsnittlig årlig alderspensjonen på 252.400 kroner, mens kvinners pensjon er på 190.300 kroner, viser tall fra Nav. Kvinnenes pensjon utgjør dermed 75 prosent av mennenes.