Administrerende banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken. Foto: Rune Øidne Reinertsen
Banksjef Anne Grethe Sund i Lillesands Sparebank. Foto: Tore André Baardsen

— Vi ser at konkurrentene setter ned lånerenta til under to prosent for førstegangsetablerere, og siden vi skal være minst like gode som våre konkurrenter, gjør vi det samme, sier direktør for personmarked i Sparebanken Sør, Gunnar Thomassen, til Fædrelandsvennen.

Regionbanken lanserer nå førstehjemslån som nytt produkt til unge som skal etablere seg for første gang, med en rente på 1,99 prosent.

Etter Norges Bank kuttet styringsrenten til 0,5 prosent 18. mars, har storbankene på rekke og rad kuttet i lånerentene. Og nå følger de lokale bankene etter.

- Attraktiv kundegruppe

Administrerende banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Førstegangsetablerere er en attraktiv kundegruppe for banken. Samtidig mener vi det er et samfunnsansvar å hjelpe unge inn på boligmarkedet, med tanke på den inntekts- og familiesituasjonen mange av dem befinner seg i, sier administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal.Førstehjemslånet til Spareskillingsbanken er noen få rentepunkter lavere enn storebror på Torvet, nærmere bestemt 1,95 prosent.

Samme nivå befinner også Lillesands sparebank seg på.

Banksjef Anne Grethe Sund i Lillesands Sparebank. Foto: Tore André Baardsen

— Ungdom er en viktig målgruppe for oss, og vi ønsker å hjelpe dem inn på boligmarkedet med gode betingelser, sier banksjef Anne Grethe Sund i Lillesands Sparebank.

Ordinære boliglån

De ordinære ungdomslånene til bankene fortsetter som før, men med rentesatser som ligger 0,1-0,2 prosentpoeng over lån til førstegangsetablerere.

— Beste rente for ordinære boliglånskunder ligger på 2,15 prosent, som er like under Sparebanken Sørs beste ordinære rente på 2,2 prosent, fortsetter banksjefen i Lillesand.

I Fædrelandsvennens rentebarometer for et ordinært boliglån på to millioner kroner innenfor 75 prosent sikkerhet er det nettopp Lillesands Sparebank og Spareskillingsbanken som topper listen over sørlandsbankene.

Landkreditt billigst nasjonalt

Den laveste renta får du imidlertid hos Landkreditt Bank. Med en nominell rente på 1,99 prosent, og en effektiv rente på 2,01 prosent (med 25 års nedbetaling, journ.anm.), sparer du drøye 3300 kroner i renteutgifter etter skatt for første år av lånets løpetid, sammenlignet med beste sørlandsbank.

Ikke endret ennå

Noen lokalbanker har ennå ikke endret lånerentene etter Norges Banks siste rentekutt.

Hverken Søgne og Greipstad Sparebank, Arendal og Omegns Sparekasse eller Valle Sparebank har gjort noe med sine lånebetingelser siden sist vi sjekket 18. mars.

— Vi konkluderer mandag og kommer, som de andre bankene, til å sette ned boliglånsrentene våre, sier administrerende banksjef i Valle Sparebank, Vidar H. Homme, til Fædrelandsvennen.

Heller ikke de landsdekkende bankene Storebrand Bank eller Handelsbanken har endret renten for ordinære boliglån.