I onsdagens Aftenposten oppfordret eiendomsutvikler Christian Ringnes og flere andre fra næringslivet Regjeringen til å fjerne formuesskatten allerede i neste års statsbudsjett.

Med støtte fra Venstre har Høyre/Frp-regjeringen flertall for å fjerne hele formuesskatten, om den vil. Men mye tyder likevel på at næringslivet må smøre seg med tålmodighet.

— Regjeringen kan regne med full støtte fra Venstre til å redusere og på sikt fjerne formuesskatten. Vi har gått til valg på at hele denne skatten skal bort på sikt, sier Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik.

Han slår fast at kutt i formuesskatten er en prioritert oppgave for Venstre.

- Hvor lang tid ser du for deg at det vil ta før formuesskatten er borte?

— Jeg tror du må se for deg at det tar minst en stortingsperiode, sier Breivik.

- Tror du Regjeringen legger opp til større kutt i formuesskatten i 2015, som blir det første budsjettet de lager fra bunnen av selv?

— Det gjenstår å se. Regjeringen kan i alle fall regne med at vi kommer til å støtte nye kutt i formuesskatten, fordi vi mener den slår uheldig ut for bedrifter som må betale formuesskatt selv om de går med underskudd, sier Venstre-nestlederen.

I kartet kan du se hvordan norske formuer - og formuesskatten - fordeler seg geografisk. Se totalformue, formuesnitt eller formueskatt for alle norske postnummer.

To perioder

Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, viser til regjeringserklæringen, som slår fast at formuesskatten i løpet av de neste fire årene skal trappes ned ved at man hever bunnfradraget og senker satsene.

— Så dere kommer ikke til å fjerne hele formuesskatten før 2017?

— Nei, det har vi ikke lovet. Doseringen av kuttene vil ha sammenheng med hva det er rom for i budsjettene.

- Hva hvis Regjeringen blir gjenvalgt i 2017 og får sitte fire nye år. Forsvinner hele formuesskatten da?

— Ja, målsettingen har vært å fjerne den i løpet av to perioder. Men i politikken utstedes ingen garantier, sier Flåtten.

Høyre-toppen vil ikke si noe om hvor store kutt i formuesskatten som kan ventes når Regjeringen legger frem sitt statsbudsjett for neste år.— Men formuesskatten er særnorsk, og den er en ulempe for investeringen i norske arbeidsplasser. Derfor må kutt i formuesskatten alltid være høyt prioritert, sier Flåtten.

Borte for godt

Også Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, bekrefter at kutt i formuesskatten står høyt på prioriteringslisten.

— Frp ønsker en avvikling av formuesskatten, eller i hvert fall en sterk redusering i denne perioden, sier Nesvik.

- Legger dere opp til et solid jafs allerede neste år?

— Jeg vil jobbe i hvert budsjett for å få lavere skatter og avgifter. Så får vi se hvilke vi klarer å få gjort noe med i de enkelte budsjettene. Denne gangen prioriterte vi arveavgiften, og den tror jeg nå er borte en gang for alle. Så blir det en jobb å få redusert skatte- og avgiftsnivået totalt sett, sier Nesvik.

I KrF er parlamentarisk leder Hans Olav Syversen opptatt av helheten. Kutt i formuesskatten står ikke nødvendigvis øverst på listen.

— Vi kan ikke se på formuesskatt isolert, vi må se på det ut fra et helhetlig skatteopplegg. Det er andre ting som kanskje skal prioriteres i et budsjett, sier Syversen.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen varslet i forrige uke, da de besøkte HTS Maskinteknikk i Drammen, at de nå ønsker næringslivets innspill om hva Regjeringen kan gjøre for å styrke den norske konkurransekraften. Ulike deler av norsk industri og næringsliv inviteres til det første møtet i statsministerboligen mandag. Det er ventet at formuesskatten blir et tema der.