— Med denne konsesjonen har vi funnet en meget god balanse mellom et betydelig bidrag til ny fornybar kraftproduksjon og hensynet til naturmangfoldet. Dette er et av de største vindkraftverkene vi har gitt konsesjon til. Jeg har lagt vekt på at Sirdal kommune er positiv til prosjektet, og at det samlokaliseres med Statnetts nye ledningsnett i området, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Olje- og energiminister Tord Lien mener vi må tåle å se vindmøller reise seg i landskapet dersom vi vil ha mer fornybar energi. Foto: Nesvold, Jon Olav

Administrerende direktør Harald Dirdal i Havgul Clean Energy, som står bak Tonstad vindkraftverk, sier det er en stor lettelse å få konsesjonen avklart.— Dette er et veldig godt prosjekt både med hensyn til vindforhold og ikke minst plassering. Det går fra før flere kraftlinjer gjennom området, og ved utbygging vil vi kunne benytte veier og riggområder som Statnett anlegger i forbindelse med sine utbygginger, sier Harald Dirdal.

Milliardinvestering

I konsesjonssøknaden ble det anslått at det kan bli aktuelt å bygge opptil 64 turbiner (vindmøller), men ny teknologi kan gjøre at tallet blir noe lavere. Vindparken er kostnadsberegnet til over to milliarder kroner.

— Vi kan ikke levere strøm fra vindparken før den nye transformatorstasjonen på Ertsmyra på Tonstad står ferdig innen utgangen av 2018. En mulig anleggsstart for vindparken vil dermed kunne bli på nyåret i 2017, sier prosjektleder Helge Toft i Havgul Clean Energy.

Vindkraftverket kan produsere 620 gigawattimer (GWh) som tilsvarer det årlige strømforbruket til 25.000 husholdninger.

Ble anket

NVE har lagt vekt på at det er gode vindforhold i planområdet og at Tonstad vindkraftverk vil være et viktig bidrag til å oppfylle politiske målsetninger om økt satsing på fornybar kraftproduksjon i Norge.

NVE ga allerede i desember 2013 Tonstad Vindpark AS konsesjon til å bygge Tonstad vindkraftverk, men vedtaket ble altså påklaget til olje- og energidepartementet. Konsesjonsvedtak ble påklaget av blant andre representanter for frilufts- og miljøverninteressene og hyttenaboer. Departementet har, av hensyn til hubrobestanden i området, satt som vilkår at det skal gjøres før- og etterundersøkelser i tillegg til et program for tiltaks- og kompensasjonsplan.

- Tragisk beslutning

— Det er tragisk for både Sirdal og Vest-Agders befolkning at departementet ga konsesjon. Kommunestyret i Sirdal lot seg lokke av skatteinntekter og utsiktene til arbeidsplasser. Med all vår vannkraft finnes det ikke noe energipolitisk behov for vindkraft i Norge. I tillegg ødelegges et flott naturområde. Faren for iskast vil gjøre at det ikke vil være lett å ta seg fram til fots eller på ski i et stort område rundt turbinene, sier politisk rådgiver i La Naturen Leve, Vidar Lindefjeld.

Foreningen som har 3000 betalende enkeltpersoner og foreninger som medlem, har som mål å kjempe mot vindkraftutbygging i Norge.

- Må tåle å se vindmøller

Olje- og energiministeren sier at vi bare må vende oss til å se vindmøller i landskapet.

— Det er vel verdt å merke seg at det er de som er mest opptatt av fornybar energi som også er mest skeptiske til bygging av vindkraftverk, sier Tord Lien.