— Nå skal vi strukturere om hele Orkla, sier styreleder og hovedaksjonær i Orkla, Stein Erik Hagen, dagen etter at Orkla kjøpte Rieber & Søn for 6,1 milliarder kroner.
At prisen var høy, legger han ikke skjul på, men han synes likevel det var verdt det.
— Dette har Orkla sett på i mange år, den mappen er god og tykk, sier Hagen.
Nå starter jobben med å innlemme Rieber i Orkla. Det kommer til å medføre endringer i hele organisasjonen, effektivisering og jakt på synergieffekter.
Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!
Kan kjøpe små selskaper
— Det blir en omfattende jobb og er det vi skal konsentrere oss om fremover i Orkla, når vi har fått dette godkjent av konkurransemyndighetene, sier han.
Det er ikke lenge siden Orkla kjøpte et annet familieselskap, Jordan, og Hagen mener Orkla har kjøpt nok for en stund.
— Vi skal ha en respekt for det arbeidet vi skal i gang med. Men kommer det mindre ting, kan det jo hende vi kan snappe opp det, sier Hagen.
I første omgang er det små familieeide selskaper Norge, Sverige og Danmark som er mest aktuelle – for Orkla som for Hagen privat.
Vil ha tettere dialog
— Det er det nordiske markedet vi kan, og det er der vi skal ha vårt hovedfokus, i tillegg til Baltikum. India, Tsjekkia, Tyskland og Russland er morsomt det også, men det blir ikke hovedsatsingen, sier han.
Nå kommer han til å følge opp konsernsjef Åge Korsvold tett for å få de resultatene han ønsker seg. Han er åpen for at Korsvold kan fortsette som sjef en god stund fremover.
— Jeg har en tettere dialog med Korsvold enn forgjengerne. Kanskje fordi jeg ikke har vært fornøyd før. Men jeg kjenner Korsvold godt, og til tross for at han ikke lenger er noen ung mann, er han skarp. Vi har en 12 måneders kontrakt som er mulig å utvide. Men det er resultatene som teller, sier Hagen.
Vil ha internasjonal erfaring
Om en måneds tid vil ha likevel få en liste over mulige kandidater til toppsjefstillingen.
— Vi har laget en profil. Mannen eller kvinnen må blant annet ha topp merkevarekompetanse og internasjonal erfaring, det vil si jobbet og bodd ute, sier Hagen.
Han er også opptatt av at Korsvold skal få tid til å selge ut de delene av Orkla som ikke er en del av fremtiden, Sapa og Rec.
— REC er et avsluttet kapittel. Det var smertelig dyrt.
Det er ingen tvil om at han ser frem til å selge ut Sapa.
— Men vi må jo bruke hodet. Vi selger ikke før vi får en ok pris. Og når vi først selger, da får vi noe å kjøpe for igjen, sier Hagen.