Gjeldskrise i Europa, børsfall i høst og en usikker rentesituasjon i Norge vil ikke sette noen demper på omsetningen for 2012, ifølge Hovedorganisasjonen Virke (tidligere HSH).

De presenterte mandag sine prognoser for neste år for en rekke bransjer. Tallene tilsier en omsetningsvekst i alle kategorier sammenlignet med i år.

Les også:

  • Både rente og lønn skal opp

  • Svekket vekst i verdensøkonomien

  • — Uaktuelt å kutte, uaktuelt å heve

Annerledeslandet Norge

— Vi tror på en grei vekst i de gjenværende månedene i 2011, som vil fortsette gjennom 2012, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke til Aftenposten.

Veksten vil ifølge Haartveit være mellom 3 og 7 prosent for samtlige sektorer.

På tross av at politikere og analytikere har kommet med sterke advarsler om Europas økonomiske fremtid, tror Haartveit at Norge vil seile fri fra en ellers stormfull europeisk økonomi.

— Norge er i en helt annen situasjon enn de fleste andre land. Vi har en rik stat, orden i finansene og tjener godt på fortsatt høye oljepriser. Takket være den sterke veksten i fremvoksende økonomier får vi godt betalt for eksporten vår, sier han.

Byggevarebransjen på topp

Sjeføkonomien har lite tro på at uroen i Europa vil rokke ved den norske handleevnen eller viljen for neste år.

— Den svake veksten i 2011 handlet mye om høye strømregninger. Dette tror vi ikke gjentar seg i 2012, sier han, med henvisning til den høye fyllingsgraden i vannmagasinene.

Interiør- og byggevaresektoren blir omsetningsvinnerne neste år, skal vi tro Hovedorganisasjonen Virke.

De spås en omsetningsvekst på henholdsvis 5 og 7 prosent sammenlignet med i år.

Det skyldes et fortsatt hett boligmarked.

— Flytting til storbyene og arbeidsinnvandring gjør at mange ønsker nye boliger. Dessuten vil mange påbegynte boligprosjekter ferdigstilles neste år. Da vil mange kjøpe innredning og møbler, sier Haartveit.

Vil ansette flere

Hovedorganisasjonen Virke har forespurt 700 virksomheter om deres forventninger til 2012. 25 prosent av virksomhetene forventer en omsetningsvekst på mer enn 6 prosent neste år.

2 av 10 virksomheter planlegger å utvide arbeidsstyrken, mens 1 av 10 planlegger å nedbemanne.

— Vi merker en forsiktig optimisme. Uroen i Europa har på ingen måte lammet virksomhetenes forventninger, men en forverret situasjone kan slå inn på husholdninger og forbruk i Norge, sier administrerende direktør Vibeke Madsen.

Hun mener reiselivsbransjen lider mest av dagens internasjonale uro.

— Finanskrisen, vulkanutbruddet på Island, tsunami i Japan og sterk norsk krone gjør det veldig tøft for turistnæringen i Norge. Likevel må vi bli flinkere til å gjøre Norge til en attraktiv destinasjon, ved å pakke turer og tilby temareiser, sier hun.