Irma besluttet å stoppe salget av Colgate Total, fordi produsenten avviser å fjerne det miljø— og helseskadelige stoffet, skriver danske Ekstra Bladet.

Colgate meddelte i forrige uke at de ikke ønsker å fjerne triklosan fra den populære tannpastaen, til tross for at stoffet har kommet på EUs liste over skadelige kjemiske stoffer.

Triklosan mistenkes blant annet for å gjøre bakteriene resistente overfor antibiotika.

- Trygge kunder

Det finnes ingen oppdatert liste over hvilke tannkremer som inneholder triklosan, men i Norge finnes de hovedsakelig i Colgates tannpastaer, samt andre som har "Total" i navnet sitt.

Triklosan finnes dessuten i kosmetikk, såper, skjærefjøler, kjøkkenkluter og i klær.

— Når Colgate ikke frivillig vil fjerne stoffet, så vil Irma ikke frivillig holde av hylleplass til varen. Våre kunder skal være trygge på de varer de kjøper hos oss, sier Alfred Josefson, administrerende direktør i Irma, til Ekstra Bladet.

-Positivt

Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet, synes det er positivt at dagligvarekjeden nå nekter Colgate hylleplass.

— Når produsenten selv nekter å fjerne stoffet, synes jeg det er bra at dagligvarekjeden stopper salget. Når triklosan nå er satt på EUs liste over miljøskadelige stoffer, håper jeg det øker bevisstheten hos både forbrukere og leverandører, sier Talberg til Aftenposten.no.

Matvarekjeden Irma i Danmark boikotter Colgate fordi produsenten ikke vil fjerne det miljø- og helseskadelige stoffet triklosan.