Markant fall i antall søk i skattelistene

Oslo (NTB-Signe Rosenlund-Hauglid): Seks timer etter at skattelistene ble lagt ut på skatteetatens nettsider natt til fredag, hadde kun 57.000 nordmenn søkt i skattelistene. På samme tid i fjor var det foretatt 80.000 søk.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Det er nok mange som vegrer seg for å søke av ren nysgjerrighet, fordi de ikke lenger kan søke anonymt. Vi ser også at færre er interessert i å søke i listene i dag enn dagen da skattelistene ble lagt ut i fjor, uttaler pressesjef Anne Kirkhusmo i Skatteetaten.

Skatteetatens oversikt klokken ni fredag viser at det var foretatt nærmere 57.000 søk fordelt på 18.000 unike innlogginger. På samme tid i fjor var det foretatt 80.000 søk fordelt på 26.000 innlogginger. Klokken tolv fredag var det foretatt 162.760 søk på 51.080 ulike innlogginger.

Bergensavisen opplyser om at antall skattesøk sank med hele 86,9 prosent fra 2013 til 2014. Professor ved Norges Handelshøyskole, Alexander Cappelen, uttaler til BA at den nye ordningen i 2014 utgjør et demokratisk problem.

— Vi vet at folk har en veldig dårlig forståelse for inntektsulikheter i samfunnet, både med hensyn til formue og inntekt, sier han til BA.

Cappelen mener den nye ordningen kan føre til mindre forståelse, og at nordmenn lar være å søke i skattelistene fordi det er pinlig at den man søker på, ser hvem som har snoket i inntektsopplysningene. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.