— Man må lage et konsept og ha forretninger som kundene er villig til å gå gjennom litt duskregn for å oppleve, sier Søren Farup-Hansen. Denne uken åpner han en ny Oak Femme-forretning der han tidligere drev Vila i Markens.

Ni butikker

To uker senere åpner han en helt ny herreforretning, Oak Clothing, tvers over gata. Når begge er åpnet eier Farup-Hansen ni klesforretninger på Sørlandet.

I hjembyen Arendal har han to forretninger i sentrum og én på et kjøpesenter. I Mandal og Grimstad ligger alle i kjøpesentre. I Kristiansand valgte Farup-Hansen å gå for sentrum. Først la han ned på Sørlandssenteret. Deretter starter han to forretninger i Markens.

— Beliggenheten vår ble for dårlig på Sørlandssenteret, sier Farup-Hansen.

Hans Vila-butikk lå i den gamle delen av det halvannen kilometer lange senteret.

Stille på senteret

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at Peppes Pizza skal legge ned i den delen. Flere andre forretningsdrivende synes det er blitt for stille etter at den nye delen åpnet.

— Det er superdødt her, og med stengte og tomme butikklokaler rundt oss vet jo alle hva det gjør med de butikkene som er igjen, sa butikksjef Susanne Berge i butikken Strikk da Fædrelandsvennen besøkte den eldste delen av Sørlandssenteret for tre uker siden.

Farup-Hansen er blant dem som nå har lagt ned. Han er forsiktig med å kritisere eller å sette sentrum opp mot Sørlandssenteret. Han mener likevel at senteret er blitt veldig stort, og at noen deler kommer litt i bakleksa.

— Jeg tror det går an å drive god forretning på Sørlandssenteret, men da er man helt avhengig av god beliggenhet, sier Farup-Hansen.

Han mener at han nå har fått bedre plassering i Kristiansands handlegate.

— Det finnes kunder i Markens. Vi skal lage et sted der kundene får god service og får lyst til å handle. Det skal være verdt turen gjennom Markens. Vi har troen på at kundene vil komme, og at de vil komme tilbake, sier Farup-Hansen.

Urbane kunder

Farup-Hansen er opprinnelig dansk og kom til Norge for å være DJ på Fun-senteret i 1986. Etter en tid i lokalradioer fikk han agentur på Vero Moda, og har bygd opp en rekke forretninger i Sør-Norge. Han startet sin egen butikk for første gang i 1991. Forretningsmannen har nå en kjede på Sørlandet med sine ni forretninger i fire sørlandsbyer. I 2012 solgte butikkene for til sammen 32 millioner kroner.

Daglig leder av Kvadraturforeningen, Harald Andersen, er glad for at den nye sørlandskjeden velger Markens.

— Det er svært hyggelig at Kvadraturen er foretrukket for ikke bare én, men to nye forretninger, sier Andersen. Han hevder at merkeforretninger for det han kaller den urbane forbruker har lettere for å lykkes i sentrum enn på et kjøpesenter.

Flere nye på Sørlandssenteret

Senterleder Ruben Storevold er fornøyd med at fire nye klesforretninger åpner på Sørlandssenteret i løpet av våren. Foto: Vegard Damsgaard

Det åpner fire nye klesforretninger på Sørlandssenteret i vår.Senterleder Ruben Storevold sier at det i mai åpner en ny aktør i lokalene Farup-Hansens Vila har forlatt. I tillegg kommer enda en klesforretning i samme del av senteret i mai.

— Dessuten åpner amerikanske Build a Bear sin andre butikk i Norge på Sørlandssenteret 12. mai, sier Ruben Storevold. Tidligere denne måneden satset også Selected på ny dame- og herreforretning.

— Vi er stolte over at de velger Sørlandssenteret, sier Storevold. Han sier at konkurransen er blitt større innad i senteret.

— Når senteret er doblet i størrelse vil noen oppleve at det er mindre kunder enn før siden de er mer spredt, sier Storevold.

La ned i sentrum

Mr X legger ned Foto: Roald Ankersen

Klesbutikken for store menn har lagt ned. Eieren følte konkurransen fra Sørlandssenteret ble for tøff.— Vi klarte ikke å drive lenger. Kundene har uteblitt og i stedet gått til vår konkurrent i Sørlandssenteret. Men til opphørssalget kom de, og stormet nærmest butikken, sier Ole Georg Bysheim som drev forretningen Mr. X i Kristiansand sentrum.

Fædrelandsvennen skrev i desember at omsetningen ble halvert og at det var fare for nedleggelse. Nå er det blitt en realitet.