VEGÅRSHEI: — Den eneste private kontakten som har vært mellom min klient og 64-åringen var at han ble invitert til en innflyttingsfest. Det takket han nei til, sier advokat Jon Kristen Bosvik.

- Må være ærlige

Det var ikke hvilken som helst fest det nå helerisiktede ekteparet inviterte til. Da det norsk/thailandske ekteparet hadde skaffet seg lån fra Vegårshei Sparebank kjøpte de leilighet i Arendal. Etter thailandsk skikk skal leiligheten velsignes av tre munker.

— Vi bes om å være ærlige, ta vare på hverandre, til å tilgi og til ikke å drikke og røyke eller bruke andre former for stimuli, sa en av munkene ifølge Agderposten som hadde en tosiders reportasje fra festen. Overskriften var "Munkene sikret husfreden". Munkene kom fra et kloster i Oslo. Folk i området har i ettertid stusset på at det så ut som det uføretrygdede ekteparet så ut til å ha en del penger. Stadige turer til Thailand, flott bil og den storstilte innflyttingsfesten er nevnt som eksempler. Nå er det slett ikke sikkert innflyttingsfesten var ekstravagant. De 75 gjestene samlet nemlig inn kollekt som gikk til munkenes reise.

Hus i Thailand

Store deler av nabolaget var invitert. Det samme var håndverkere. De fleste var ifølge reportasjen thailendere bosatt på Sørlandet.

Ekteparet sa at det var viktig for dem med en thailandsk velsignelse. Det samme hadde de tidligere hatt til sitt hus i kvinnenes hjemby i Thailand.

Nå viser det seg at begge de velsignede bopelene kan ha vært kjøpt med penger paret aldri skulle hatt.

Rismarker

Den uføretrygdede 64-åringen, hans samboer, datter og svigersønn har mottatt 11,6 millioner kroner i lån av banksjef Øyvind Tveide i Vegårshei Sparebank. Sikkerheten skal ha vært leiligheten som er verdsatt til 2,3 millioner kroner. Leiligheten ble kjøpt for 1,75 millioner kroner finansiert av Vegårshei Sparebank. Ifølge Agderposten tinglyste banken et pant på 5 millioner kroner samme dag. Banksjefen har innrømmet å ha forfalsket takstdokument, lånepapirer og panteerklæringer tilknyttet leiligheten.

I tillegg er over 1,1 millioner kroner investert i et hus med tilhørende rismarker i Thailand.

Kvinnen er også mistenkt for å ha drevet privat utlånsvirksomhet. En person skal ha lånt 80.000 kroner med en månedlig rente på 10 prosent. Politiet undersøker også om mannen har investert i en utenlandsk pensjonspyramide, og at penger han skulle få fra pyramiden skulle brukes til å betale banklånet.