Det har gått over tre måneder siden USAs overvåkingsprogram PRISM ble avslørt av Guardian og Washington Post — med god hjelp av dokumenter fra varsleren Edward Snowden.

Selskapene det gjelder har nektet for at etterretningstjenesten NSA har direkte tilgang til serverne deres, som altså betyr at NSA kan snoke i dine data. Det inkluderer blant annet Google, Facebook, Yahoo og Microsoft.

Vl heller jobbe innenfor systemet

På en konferanse onsdag i San Francisco ble Yahoo-sjef Marissa Mayer spurt om hvorfor teknologiselskapene ikke forteller mer om hvordan den amerikanske overvåkingen fungerer, skriver Guardian.

- Å lekke hemmelig informasjon er forræderi og du blir fengslet, sa hun.

Yahoo har tidligere bedt domstolen for hemmelige overvåking (FISC) om å få lov til å publisere hvor mange forespørsler om informasjon de får fra de hemmelige tjenestene.

— Om du taper og ikke godkjenner at du har tapt, er det forræderi. Vi mener det er mer fornuftig å jobbe innenfor systemet sa hun, og la til:

— Jeg er stolt over å være del av en organisasjon som fra begynnelsen, i 2007, har vært skeptiske til disse forespørslene.

Facebook-sjef med kritikk mot myndighetene

Også Facebook-sjef Mark Zuckerberg var på den samme konferansen. Han kritiserte regjeringen for å gjøre en dårlig jobb med tanke på balansen mellom personvern og sikkerhet.— Myndighetenes svar etter PRISM ble kjent var «Ikke vær engstelige, vi spionerer ikke på amerikanere.» Det var virkelig hjelpsomt for selskaper som prøver å tilby tjenester til hele verden, og det vil virkelig styrke tilliten til amerikanske internettselskaper, sa Zuckerberg ironisk.

Yahoo, Facebook, Microsoft og Google har nå igjen gått til retten for å be om å få lov til å gi ut mer informasjon om hva de blir spurt om fra de hemmelige tjenestene.