I helgen trakk Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ut sine fem statsråder fra storkoalisjonen som har styrt landet de siste fem månedene. Derfor er landet igjen kastet ut i politisk krise og uten en styringsdyktig regjering. Statsmininster Enrico Letta møter i nasjonalforsamlingen på onsdag for å be om tillitsvotum til å fortsette. Sentrum-venstrekoalisjonen hans har flertall i underhuset, men mangler flertall i Senatet. For å få det nødvendige flertallet, må han derfor satse på at noen av Berlusconis partifeller bryter ut og støtter han, eller at folk fra protestbevegelsen Femstjernesbevegelsen gir ham støtte.

Selv om Berlusconis ministre adlød ordren om å trekke seg fra partilederen, har de uttrykt en sjelden misnøye over avgjørelsen. I ettermiddag er det ventet at mediemogulen vil møte sine ministre i et oppvaskmøte.

Kan bli nyvalg

Å skrive ut nyvalg er siste utvei for Italias president Giorgio Napolitano (88) etter at Silvio Berlusconi trakk sine statsråder fra landets skjøre regjering. Men det er tegn til splittelse i Berlusconis rekker.

I går møttes Italias president og landets statsminister Enrico Letta for å prøve å finne en vei ut av uføret etter at regjeringen lørdag kveld tilsynelatende gikk i oppløsning. Da trakk Silvio Berlusconis fem statsråder seg ut av storkoalisjonen som har styrt Italia de siste fem månedene.

— Ren løgn

Dråpen som fikk begeret til å flyte over for Berlusconi, var offisielt skatteøkningen som regjeringen vedtok dagen før i et forsøk på å få gjort noe med det store budsjettunderskuddet i landet. En sint statsminister Enrico Letta kalte Berlusconis begrunnelse en ren løgn og mente det handlet om at den tidligere statsministeren og mediemogulen risikerer å miste plassen i Senatet.

Trusselen om å trekke seg fra regjeringen har ligget i luften lenge. 1. august ble Silvio Berlusconi dømt til fire års fengsel for skattesvindel. På grunn av hans høye alder (77), ble dommen redusert til ett år, som enten skal sones i husarrest eller som samfunnstjeneste. En ny lov gjør også at han trolig kastes ut av Senatet fordi han er straffedømt. Berlusconis tilhengere har i flere omganger truet med å trekke seg fra regjeringen dersom det skjer.Tross utsiktene for soning og senatsutkastelse har Berlusconi relansert sitt gamle parti Forza Italia (Heia Italia), og sier nå at det bør skrives ut nyvalg så snart som mulig.

Sov godt

— Jeg er sikker på at en "skatte-regjering" ikke er i landets interesse nå, sa han til partifeller på sin 77-årsdag i går. Ifølge Financial Times la en tilsynelatende opplagt jubilant til at han endelig hadde sovet ti timer i strekk etter 59 søvnløse netter etter dommen falt.

Det er tvilsomt at landets statsminister Enrico Letta og makteliten i Brussel, som er opptatt av at landet kommer ut av gjeldskrisen, sover like godt.

President Napolitano som har makt til å oppløse parlamentet, har sagt klart fra at han er lite lysten på valgkamp og nytt valg bare syv måneder etter det forrige. Han har gjort det klart at han leter etter et alternativ til nytt valg, men erkjente samtidig at nyvalg er en mulighet.

— Det er tradisjon for at presidenten oppløser nasjonalforsamlingen når det ikke er mulig å skape et flertall og en regjering som er bra for landet, sa Napolitano i går, ifølge Reuters.

Håper på utbrytere

Men det er altså tegn til splittelse i Berlusconis leir. Tre av statsrådene som trakk seg, har sagt at de var uenig i avgjørelsen. Dersom man skal unngå regjeringskrise, må Enrico Letta sikre seg nytt flertall, enten ved utbrytere fra Berlusconis parti eller fra den nystartede Femstjernersbevegelsen.

Italia har de siste årene slitt med enorm gjeldsbyrde og økende arbeidsledighet. De fleste eksperter mener at det politiske kaoset gjør det vanskelig å få gjennomført reformer som er nødvendige for å få landet på fote igjen.

Markedene reagerte negativt da børsene åpnet i morges.