Sporty klær, dokumentasjon fra høstens rypejakt og grantrær og frisk natur i bakgrunnen dukker nemlig stadig oftere opp på nordmenns CV-er.

— Turaktige bilder er nok det som oftest brukes, etter det vanlige passfotoet. Det skal vise at man er sporty og glad i turer i skog og mark, sier Senior Manager i konsulentselskapet KPMG og Aftenpostens jobbekspert, Helene Tronstad Moe.

Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Jan Ketil Arnulf, kaller det for et «Birken-fenomen».

— Mange velger nok et sporty bilde for å signalisere at de er en del av eliten. Det å se ut som om du er med på Birkebeinerrennet er blitt en elitemarkør i Norge, sier Arnulf.

Bruker fordommene

Men både han og andre jobbeksperter Aftenposten har snakket med, advarer å avvike fra det tradisjonelle passfotoet.

— Forskning viser at det til dels er meget farlig å ha en uvanlig CV og at det kan redusere sjansen for å bli kalt inn til intervju. Arbeidsgiver lar seg påvirke negativt av utradisjonell oppførsel som avviker fra en forventet formalitet, sier Arnulf.

— Det er gjort en del studier som tyder på at du kan bli silt ut på bakgrunn av bildet på CV-en. De som rekrutterer, bruker sine fordommer og legger vekt på ting som ikke er relevante når de ser bildet av deg, sier Tronstad Moe.

Hun advarer særlig kvinner mot å bruke bilde på CV-en.

— Som ung kvinne ville jeg vært litt forsiktig med å ha det, for en del kvinner blir diskriminert på bakgrunn av det, sier Moe.

Forbudt i USA

I 2010 viste et forskningsprosjekt i Israel at mens det lønnet seg å ha bilde på CV-en for pene menn, gjaldt det motsatte for vakre kvinner. Årsaken skulle være at mange rekrutterere er kvinner, og at vakre kvinner fremprovoserte sjalusi.

- Studier fra USA viser at bilde på CV-en funker hvis du er pen og hvis du er en del av den etniske majoriteten. Jobbsøking er ingen skjønnhetskonkurranse, men blir det fort. Derfor har man forbudt bilde på CV-en i USA, sier Arnulf.

Men på tross av advarslene er det stadig flere nordmenn som velger å ha bilde på CV-en.

— Uten at jeg har noen gode tall, vil jeg si at nesten halvparten av de jeg møter har bilde på CV-en. Det er blitt mye mer vanlig, sier leder av Karrièresenteret ved Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten.

Skylder på Facebook

Hellsten tror økende bruk av sosiale medier som Facebook er noe av årsaken.

- Tiden vi lever i med Facebook og andre sosiale medier gjør at vi nå er avbildet absolutt overalt. Det gjør nok at bildebruk på CV-en er blitt mer normalt.

Skulle du velge å bruke bilde, er «kjedelig» og «konservativt» langt fra noe negativt, mener ekspertene.

— Dersom det er en stilling der du skal ha mye kundekontakt, kan det være greit. Men jeg råder folk til å tenke konservativt hvis man velger å bruke bilde. Gjerne passbildeformat, og tenk at det du har på deg skal signalisere jobbantrekk, det er ikke her du skal stille opp i singlet.

— Som kvinne vil jeg droppet mye sminke og smykker, kledd meg pent og gått for en enkel hårfrisyre, sier Moe.

Festbilder er fy

For unge mennesker uten mye jobberfaring, kan bruk av bilde være fordelaktig, mener jobbekspert hos UngInfo og CV-blogger René Brunsvik.

— For en ung person som leverer CV-en sin til mange butikker kan det være bra fordi du da blir lettere å huske. Jeg ser at en del rekruttere jeg møter på nå etterspør bilde, men det er fremdeles valgfritt, sier han.

Uansett gjelder regelen at turbildet fra skumpartyet på Kos ikke har noe på en CV å gjøre.

- Jeg har sett flere eksempler på at folk bruker festbildet med ølglass i hånden fra Facebook på CV-en. Det kan være hyggelig på sosiale medier, men har ingenting på en CV å gjøre, sier Moe.

— Bølgeskvulp i bakgrunnen og drink i hånden er nei, sier Hellsten.

Denne saken inngår i Aftenpostens CV-guide. Les flere saker om hvordan du lykkes med CVen her.