STOCKHOLM (E24): SAS-pilotenes mekling med selskapet om årets lønnsforhandlinger fortsetter.

– Det er egentlig samme beskjed som sist. Vi utsetter til mandag klokken 12, sier forhandlingssjef Marianne Hernæs i SAS.

– Det vil si at det ikke er noen konflikt før tidligst da, sier hun.

Hernæs møtte lørdag formiddag pressen utenfor Næringslivets hus i Stockholm, der forhandlingene har pågått. Hun ønsker ikke å uttale seg om hva som foregår inne i meklingsrommet.

– Vi holder nok på utover ettermiddagen, og så gir vi oss, sier hun om lørdagens forhandlinger.

Keld Bækkelund Hansen fra den danske fagforeningen Dansk Metal vil ikke uttale seg om hva partene er uenige om nå.

– Det vil jeg vente til å uttale meg om før vi er i mål med forhandlingene, sier han.

– Hvorfor er fristen utsatt?

– Vi skal ha alt på plass, også de små detaljene, sier han.

– Tror du dere vil komme til en enighet?

– Jeg har fortsatt tro på og har alltid trodd det, sier Bækkelund Hansen.

Partene hadde opprinnelig frist natt til onsdag, men bestemte seg for å skyve fristen til midnatt natt til lørdag. Deretter ble fristen igjen skjøvet til klokken 11 lørdag formiddag.

– Har vært jobbet godt

Riksmekler Mats Ruland har vært oppe med partene gjennom natten. Han sier han ikke kan gå inn på hvorvidt partene har nærmet seg hverandre.

– Jeg kan ikke kommentere bevegelser og sånt. Men det har vært jobbet godt. Og det er grunnlag for å fortsette arbeidet, sier han, og viser til at det er taushetsplikt om innholdet ved meklingen.

– Meklingen foregår på mange ulike måter nå. Det er fellesmøte, det er særmøte, og partene snakker også direkte, men det varierer gjennom ulike faser av meklingen, sier han.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland deltar i meklingen på Næringslivets Hus i Stockholm. Partene vil fortsette forhandlingene utover natten. Foto: Ragnhild Vartdal, E24

Kan ramme mange avganger

Hvis SAS ikke blir enig med pilotene, kan 900 piloter bli tatt ut i streik. Da vil en rekke flyavganger fra Norge og utlandet trolig bli innstilt.

Fredag ettermiddag møtte E24 Sander Kristoffersen og Markus Føyne på Gardermoen. De skulle på helgetur til London med SAS, men var ikke bekymret for at returen kunne stå i fare.

– Det er egentlig ikke noe særlig stress, siden jeg har ferie neste uke har jeg tid til å vente, sa Kristoffersen.

Forrige gang SAS-pilotene streiket var for tre år siden. Den gang streiket pilotene i én uke.

– Det gjør ikke så mye. Vi kommer nok hjem etter hvert uansett, sier Markus Føyne.

Sander Kristoffersen og Markus Føyne skulle med SAS til London på helgetur fredag, men var ikke spesielt bekymret for at pilotstreik skulle hindre returen til Norge. Foto: Ragnhild Vartdal, E24

– Preger ikke forhandlingene

Det har vært harde fronter mellom partene etter et VG-utspill fra leder Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening torsdag om at pilotene kan være villige til å la SAS gå konkurs har vakt oppmerksomhet.

– Hvis selskapet ikke klarer å forholde seg til den skandinaviske modellen, mener vi at det er en aktør som ikke har livets rett, sa Klokset til VG.

– Beskjeden om at de er villige til å drive SAS konkurs om de ikke får det som de vil, er både ufattelig og ansvarsløs, uavhengig av selskapets situasjon, sier pressesjef Tonje Bjerve Sund i SAS Norge til E24 fredag kveld.

Riksmekleren uttalte fredag at han imidlertid ikke mener utspillene har preget forhandlingene.

– Det her er seriøse, dyktige parter som jobber godt og konstruktivt, og det preger ikke forhandlingene med uttalelser i media, sier Ruland.

Se video under: Dette svarer Klokset om utsettelsen

Forlenget frist flere ganger

Riksmekleren forteller at det ikke er tradisjon i Danmark og Sverige på å sitte utover forhandlingsfrister, slik man gjerne gjør i Norge. Likevel blir det nå altså forhandlinger på overtid.

Det har blitt lange dager for den norske riksmekleren denne uken.

– Hvordan går det med kaffekonsumet?

– Godt spørsmål, det er nok høyt. Jeg tror ingen her inne hadde gått gjennom en dopingtest nå, sa Ruland til E24 fredag kveld.

Riksmekleren opplyste også at han har gått til innkjøp av noen klær, i og med at forhandlingsfristen ble forlenget og han måtte bli noen dager ekstra i Stockholm.

– Jeg har måttet kjøpe flere rene skjorter, sa han.