Ferske tall fra NHOs økonomibarometer viser at bedrifter på Sørlandet ser mørkt på fremtiden. Hekneby savner at regionens ledere tør å ta grep.

— Ledere på Sørlandet står overfor en stor omstillingsprosess, og det må de ta innover seg. De må tørre å ta grep, sier han.

NHOs tall for tredje kvartal 2015 viser at bedrifter på Sørlandet vurderer markedsutsiktene for 2016 som enda mer negative enn de gjorde før sommeren.

— Agder-fylkene ligger under landsgjennomsnittet. Vi ser tydelig at oljeleverandørene har et mer pessimistisk syn enn ved forrige kvartal. Det er hovedsakelig på grunn av omstillingsprosessen i oljenæringen at Agder ligger i den nederste gruppa på barometeret, forteller Dag Aarnes, avdelingsdirektør i NHO.

Dårligere rustet

Torbjørn Hekneby003.jpg

Hekneby mener at mange ledere på Sørlandet ikke er godt nok rustet til å takle endringene de står overfor. Han viser til forskning, blant annet gjort av Gillian Warner-Søderholm, om regionale forskjeller i foretningskultur. Hennes funn viser blant annet at sørlandsledere ofte blir beskrevet som mindre direkte og mer reserverte.— Lederne i regionen er mindre konfliktorienterte, mer konsensusorientert og mindre direkte. Når man skal drive endringsarbeid, krevet det at man som leder er direkte, mener Hekneby.

Han er konsulent i selskapet Storform, og har jobbet med lederutvikling på Sørlandet i 15 år.

Må tørre å stille krav

— Jeg sier ikke dette for å rakke ned på lederne, og dette er ikke et entydig bilde. Flere bedrifter, som Elkem, Byggma og Glencore har vært gjennom omstillingsprosesser, og har klart seg kjempegodt, sier han.

- Du nevner bedrifter som har klart seg godt gjennom en omstillingsprosess. Hvilke bedrifter er det som ikke er godt nok rustet?

— Jeg vil ikke henge ut enkeltbedrifter, men jeg kan peke på oljerelatert industri som et eksempel. Her mener jeg at ledere må ta grep for å omstille virksomheten gjennom et forbedringsarbeid. De må utfordre og stille krav til sine medarbeidere om at de må jobbe smartere, slik at man reduserer sløsing, sier Hekneby.

Uenig

Administrerende direktør for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Anita Dietrichson, er ikke enig i uttalelsen om at sørlandsledere tar for lite grep.

Anita Dietrichson deler ikke oppfatningen om at sørlandsledere er dårligere rustet enn andre til å takle omstillinger. -Vi har mange gode initiativer i regionen vår nå. Foto: Kjartan Bjelland

— Det var en frisk uttalelse. Ingenting tyder på det, snarere tvert i mot. Vi har mange gode initiativer i regionen vår nå, som handler om innovasjon og entreprenørskap.Hun har et inntrykk av at lederne har fokuset rettet mot nyskapning.

- En frisk uttalelse

— Mitt inntrykk er at ledere i vår region er fokusert på å finne gode løsninger, stramme opp rutinene og rydde i egen organisasjon.

Dietrichson peker likevel på noen av de samme utfordringene som Hekneby gjør.

— Utfordringen ligger i det å være kloke med tanke på nedbemanning og omstilling. Vi må ha to tanker i hodet samtidig: beholde energien og motivasjonen internt, samtidig med at vi omstiller oss til andre tider, sier hun.

- Må gjøre kloke grep

Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder, påpeker at det handler om å gjøre kloke valg i omstillingsprosesser.

— Når det gjelder omstilling, er jeg til dels enig med Hekneby. Vi er i et skifte og det betyr enkelt sagt at vi alle må tenke nytt og tørre å gjøre endringer som er nødvendig. Skiftet er gjennomgripende. Likevel må vi huske på at mange av våre toppledere er ansatt i store globale selskaper og dermed underlagt de respektives selskapers strategier og handlingsplaner.

-Vi må alle tenke nytt og tørre å gjøre endringer som er nødvendig. Men jeg opplever ikke at lederne i bedriftene ligger på latsiden, sier Siri Mathiesen. Foto: Heida Gudmundsdottir

Mathiesen mener at sørlandsledere er godt rustet til å takle omstillingen.— Man må huske på at dette er et sammensatt bilde. Mange faktorer spiller inn. Jeg tror våre ledere er like kompetente til å takle dette som andre, men det er et krevende marked hvor mye er i spill og alt dette har skjedd innenfor relativt kort tid.

- Viktig å involvere de ansatte

James Karlsen, førsteamanuensis ved UiA, sier at flere bedrifter nå må se seg om etter nye markeder.

— Det er nå vi får se hvor dyktige de er til å omstille seg og utvikle nye produkter.En utfordring for oljebasert industri blir å finne nye markeder, sier Karlsen, som påpeker at flere sørlandsbedrifter har klart seg gjennom tøffe perioder.

Uttalelsen om at sørlandsledere er dårligere enn andre til å takle endringer, stiller han seg noe spørrende til.

— Jeg stiller meg noe spørrende til et slikt utsagn. Stemmer det at sørlandsledere er konfliktsky? Det er ikke mitt inntrykk fra de bedriftene som jeg kjenner til.

Karlsen sier det er viktig at bedriftene tar innover seg den situasjonen de befinner seg i.

— I en omstillingsprosess blir bedriftens evne til å tenke nytt, samt det å få med seg medarbeiderne viktig.