— Det har vært et veldig sterkt oljefokus de siste årene. Prosessindustrien er for eksempel blitt dømt nord og ned av professorer og forståsegpåere. Nå kommer den frem fra glemselen. Det gjøres betydelige investeringer, sier Knut E. Sunde, direktør for bransje- og industripolitikk i Norsk Industri.

Tirsdag la bransjeorganisasjonen frem sin konjunkturrapport der de har spurt medlemsbedriftene om utsiktene for 2015. Mens selskaper knyttet til oljesektoren går et tøft år i møte, er utsiktene langt lysere for tradisjonell eksportindustri.

— Vi får nå en reversering av den todelingen mange pratet om for noen år siden. Aktivitetsnivået i oljesektoren vil fortsatt være høyt, men det vil skje en nedskalering, sier Sunde.

Bedriftene som er tilknyttet oljesektoren varsler en nedgang i omsetningen på fem prosent i 2015. Resten av industrien forventer en vekst i omsetningen på syv prosent – blant annet på grunn av betydelig svekket kronekurs.

— For noen måneder siden var jeg på et medlemsmøte i Rogaland hvor en representant fra en liten bedrift utenfor oljesektoren reiste seg og sa: "Endelig får vi tak i de beste sivilingeniørene. De som har sluttet hos deg, har begynt hos meg til lavere lønn. Og de nyansatte er veldig fornøyde".

- Har lært en lekse

Sunde mener nedgangen i oljeinvesteringene og fallet i oljeprisen viser at det er viktig med et mangfold av industrier slik at økonomien har flere ben å stå på. Han får støtte av Stein Lier Hansen, adm.dir. i Norsk Industri.

— Vi må lære av dette og ha en industripolitikk som stimulerer til å opprettholde mange ulike bransjer. Da er vi mer robuste for tilfeldige variasjoner i globale markeder, sier han.

Hydro, Yara og Borregaard er eksempler på tradisjonelle industribedrifter som seiler i kraftig medvind. Mens hele Oslo Børs har steget med 14 prosent det siste året, er Yara opp 55 prosent, Hydro opp 64 prosent og Borregaard opp 61 prosent i samme periode.

Hansen tror ikke at en skarp todeling mellom oljeindustrien og resten av industrien vil komme tilbake.

— Den ekstreme veksten i oljesektoren fra 2004 førte til et voldsomt press i arbeidsmarkedet, og den sugde til seg alt av folk fra andre industrier. Det er over nå. Jeg tror olje- og gasselskapene har lært en lekse og vil ha bedre kontroll på lønnsvekst og kostnader fremover, sier Hansen.

Oljepris på vei opp

I rapporten fra Norsk Industri anslås det at sysselsettingen blant oljebedriftene vil falle med 11 prosent i 2015, og det er innleid arbeidskraft som virkelig får det tøft. Her spås det et fall i sysselsettingen på 49 prosent i 2015. Fra en topp på over 110 dollar i fjor sommer, falt oljeprisen til 46 dollar i januar. De siste dagene har den imidlertid gjort flere byks oppover. Tirsdag ettermiddag kostet et fat nordsjøolje 56,26 dollar.

Både Sunde og Hansen understreker at det ikke er over og ut for norsk oljebransje.

— Vi har 80 installasjoner i Nordsjøen som skal driftes i 30–50 år fremover, det er nye utbygginger på trappene og bransjen leverer tjenester og utstyr over hele verden. Dette er en sektor som er dømt til å være stor også fremover, sier Hansen.